Una Diada sense hereu

Ripoll celebra l'Onze de Setembre amb l'elecció de la pubilla | Enguany no s'ha presentat cap noi per ser l'hereu

Redacció
09 de setembre del 2009
Pubillatge 2008
Pubillatge 2008 | Arnau Urgell


Ripoll tancarà un any més les celebracions de la Diada Nacional de Catalunya amb l'elecció de la pubilla. Enguany però la representant de la vila quedarà “soltera” i és que després de tres edicions no s'ha presentat cap hereu. La responsable de l'oficina de turisme, Virtu Cuadros, no perd l'esperança i explica que “fins a l'últim moment buscarem un candidat”. D'aspirants a pubilla tampoc en sobren, i enguany només són dues, la Cristina Domínguez i la Míriam Sáez.

Virtu Cuadros explica que l'elecció de l'hereu es va introduir fa quatre anys mentre que el pubillatge pràcticament té quatre dècades de vida a Ripoll. Ja en el darrer any la presència de l'hereu ha estat pràcticament testimonial, “ja ens havia avisat” matisa Cuadros. Però enguany ni tant sols hi ha candidat i l'elecció de la pubilla 2009 es farà entre dues noies. Tot i que hi hagut temps millors -un any van arribar a ser 14- en vuit ocasions el certamen va quedar desert. En aquesta ocasió les aspirants són Cristina Domíngez, de 16 anys i que representa l'Associació de Veïns del Barri Vell, i Míriam Sáez, de 18 anys i representants de l'Agrupació Sardanista.



La responsable de l'oficina de turisme de Ripoll admet que “vestir-se d'hereu i pubilla no acaba d'agradar” i que cada any “costa més” trobar candidats. Tot i això, sembla que el pubillatge “enganxa” ja que bona part dels antics hereus i pubilles formen part del Centre d'Iniciatives Turístiques (CIT), l'entitat organitzadora d'aquest esdeveniment i del Casament a Pagès. Així mateix, la pubilla sortint, la Sara Motos (foto), optarà a ser pubilla de Catalunya els propers 26 i 27 de setembre a Sant Pol de Mar. Tal i com li va passar l'any passat (foto), les previsions apunten que la pluja pot aigualir l'acte de proclamació.

Actes al llarg del dia
L'Ajuntament de Ripoll ha organitzat diversos actes per commemorar l'Onze de Setembre. Les activitats començaran a les 11:30 del matí al Monestir de Santa Maria, amb un acte poèticomusical a càrrec del grup Mantornà. Posteriorment, ofrena floral de les entitats i de la vila de Ripoll a la tomba del Comte Guifré. L'acte finalitzarà amb el cant dels Segadors.

A un quart d'una, a la plaça Abat Oliba, hi haurà sardanes amb la cobla Rossinyolets. A la tarda, a partir de les sis, concert d'havaneres amb Alta Mar i proclamació de la pubilla i l'hereu 2009.

- Galeria de fotos: La Diada 2008 al Ripollès
- Nota de premsa de l'Ajuntament de Ripoll sobre els actes de la Diada