La pluja no esguerra el 75è aniversari del Ball dels Pabordes de Sant Joan

Redacció
14 de setembre del 2009
Ball dels Pabordes
Ball dels Pabordes | Arnau Urgell


Sant Joan compleix amb la tradició
Sant Pere va donar una treva per tal que el Ball dels Pabordes complís amb la tradició de Festa Major de Sant Joan. Havia plogut al migdia i ho va tornar a fer en els darrers compassos de la ballada que va omplir a vessar la plaça Major. No era una ballada qualsevol ja que enguany es commemoraven els 75 anys des de la recuperació de la tradició.

A la plaça, com sempre, quatre parelles de balladors. En aquesta ocasió Guifré Miquel i Maria Massós; Joan Bassaganya i Gemma Illa; Joel Regué i Elisenda Guillaumes; i Joan Garcia i Neus Guàrdia. La cobla la Flama de Farners va ser l'encarregada d'interpretar els diversos passos. I als balcons, plens de polítics i autoritats, encapçalats per l'alcalde Ramon Roqué i el delegat del Govern espanyol, Joan Rangel. La xiulada convocada per Internet no va passar de tres crits escadussers. Dilluns al vespre, segona i darrera ballada a la plaça Major. Dimarts la festa acaba amb la pujada al Covilar, la Bogeria i el castell de focs.

Prèvia: sis dies de Festa Major
Del 10 al 15 de setembre si no teniu ganes de festa no us acosteu a Sant Joan de les Abadesses. I és que durant sis dies la població es transforma per celebrar la Festa Major que compta amb un gran ventall d'actes per a petits i més grans, que inclouen des dels més tradicionals als més trencadors.

Dins de la Festa Major més tradicional destaca el Ball dels Pabordes. S’interpreta dues vegades a la Plaça Major i el ballen quatre parelles: el diumenge 13 de setembre a un quart de 6 de la  tarda i el dilluns 14 de setembre a dos quarts d'onze de la nit. Així mateix, al llarg dels sis dies, hi haurà un gran nombre d’audicions de sardanes amb diferents cobles: Germanor, Jovenívola de Sabadell, Principal d’Olot, Flama de Farners, Marinada, Vila d’Olesa i els Montgrins. Finalment, entre els actes més tradicionals i populars, cal destacar l’audició  de sardanes del dimarts dia 15 a la font del Covilar, a les 5 de la tarda.

Una de les estrelles del programa més lúdic i festiu és la presència del mediàtic Pep Plaza -conegyut entre altres per la seva presència al Crackòvia o al Bocamoll Estiu de TV3- que presentarà el seu espectacle d'imitacions Clònica d’Humor.

En el marc de la Festa Major també se celebraran els actes de la Diada Nacional de Catalunya. Com cada any, a dos quarts d'una del migdia, es realitzarà l'ofrena a la Corona del Comte Guifré al Monestir de Ripoll.

Així mateix, un any més, a les 12 de la nit a la Plaça Major, se celebrarà el popular Entrevoltes 2009, organitzat pel Jovent Actiu Santjoaní (JAS), que enguany comptarà amb l’actuació dels Ssstrepits que amenitzaran la cercavila i a continuació tindran lloc diferents concerts amb els grups El Belda i el Conjunt Badabadoc -que tornen després de triomfar al Paupaterres-, Vendetta i Vall Folk Ska.

El dissabte 12 de setembre a 2/4 de 9 del matí, se celebrarà la bicicletada de pes “Panxus Fortus”. Les inscripcions i la pesada es realitzaran el mateix dia a les 8 del matí. En l’organització d’aquesta activitat hi col·labora la Secció BTT de la Unió Excursionista de Sant Joan i l’Ajuntament. A partir de les 10 del matí i durant tot el dia, a la plaça Anselm Clavé, es realitzarà el tercer Mercat Jove de la vila, amb articles de bijuteria, roba, creacions artesanals, etc.



Els balls de nit de la Festa Major, així com el concert de tarda del dilluns 14 de setembre se celebraran al pavelló poliesportiu. Aquest any es comptarà amb la presència dels conjunts Premium, Tràfic, Moonlight, la Tribu de Santi Arisa, el Duo Continental i l’orquestra Montgrins. El dissabte 12 de setembre a partir de la 1 de la matinada l’antic Escorxador acollirà el V Rural DJ’s amb els grups Dj’s Deep & Suga, Dj Anna Ferris i Dj Edu Zaka.

Per segon any torna l'espectacular Baixada de Trastos, divendres 11 a les vuit del vespre. Una altra activitat per a la mainada serà els jocs de cucanya a la plaça de Barcelona (dissabte 12, a les 12 del migdia).

El mateix dissabte, a partir de les 4 de la tarda, hi haurà la tradicional cercavila de gegants i a les 6 festa de l’Escuma a càrrec de Fefe i Companyia, a més de les atraccions que s'instal·laran pels carrers de la vila durant els dies de la festa.

Entre les activitats esportives cal destacar els partits de futbol de diferents categories que tindran lloc al Camp Municipal d’Esports, tant el divendres 11 com el dissabte 12.

Finalment, el fi de festa serà ben boig. El dimarts dia 15 a la tarda hi haurà la tradicional Bogeria (foto), que aplega un gran nombre de participants de totes les edats. Un any més s’ha organitzat un concurs de tirada d’aigua on es valorarà la forma més original d’abocar l’aigua als participants. I a dos quarts de deu, i des del Pont Vell, el castell de focs artificials clourà sis dies de festa.



Informació i horaris de les diverses activitats

- Ball de Pabordes i sardanes
- Baixada de trastos
- "Panxus fortus"
- Pujada al Covilar i Bogeria
- Balls de nit
- Altres activitats

Galeries de fotos 2009

- Cercavila de grallers (Joan  Parera)
- Ball dels Pabordes (Arnau Urgell)

Galeries de fotos 2008
- Ball dels Pabordes (Arnau Urgell)
- Baixada de trastos (Arnau Urgell)
- Bogeria (Adrià Costa)