ERC i JERC de Sant Joan tornen a «fer memòria»

Per segon any organitzen una marxa de torxes la vígilia de la Diada per recordar la derrotes de 1714 i 1939

Redacció
08 de setembre del 2009
Fent Memòria 2008
Fent Memòria 2008 | ERC Sant Joan


Les seccions locals d’Esquerra i de les JERC de Sant Joan de les Abadesses, tornen a organitzar, per la nit del dels dies 10 al 11 de setembre, l’acte Fent memòria. Acte que vol simbolitzar la lluita per les llibertats perdudes dels catalans que representa la Diada de Catalunya i, alhora, recordar que, durant la Guerra Civil, Sant Joan també va perdre la llibertat dels seus vilatans.

A tres quarts de dotze de la nit els assistents es concentraran a la plaça Abadessa Emma, just davant de l'oficina de turisme i que havia servit com a presó durant la Guerra Civil. A la mitjanit es farà una explicació de la simbologia de l’acte i, a continuació, es farà una caminada amb torxes i estelades fins al passeig Comte Guifré on s'il·luminarà el que durant el conflicte bèl·lic va ser una trinxera al bell mig del passeig. Després, parlament, lectura del manifest i cant dels Segadors.

“Volem que la gent no oblidi, i que la gent que va tenir la sort que no li va tocar viure la duresa d’una guerra tingui constància del que passava en el nostre poble, que tingui present que, no fa ni 100 anys enrere, la gent s’atrinxerava al passeig o era engarjolada a la presó. I sortir de la presó moltes vegades significava acabar afusellat en un prat proper. Volem deixar constància d’uns fets que ens foren molt propers per tal que no es tornin a repetir mai mes, és important que la gent conegui i que la gent no oblidi. De l’experiència s’adquireix el coneixement” expliquen els republicans santjoanins.

A part de l’acte Fent Memòria, la secció local de les JERC realitzarà, a la tarda de la Diada, la conferència “11 de setembre, i la pèrdua de llibertats dels catalans” a càrrec de la historiadora santjoanina, Teresa Massoni.

Teresa Massoni centrarà la seva explicació en el fets polítics i històrics que van portar el dia l’11 de setembre de 1714 a ser un símbol referent de la pèrdua, real i simbòlica, de les llibertats dels catalans i els fets que se’n derivaren en posterioritat. Tanmateix, Massoni també relatarà altres moments de la història en els quals, els catalans, han perdut part o tots els nostres drets i llibertats. L’acte començarà a dos quarts de sis de la tarda al vestíbul de l’Edifici Duran i Reinalds (Antiga Escola Abadessa Emma).

- Nota de premsa d'ERC i JERC Sant Joan
- Crònica de l'acte 2008