Racons del Ripollès: Santa Maria de Matamala

A les Llosses hi ha mil coses!

Antonio Mora
12 de setembre del 2009
Santa Maria de Matamala
Santa Maria de Matamala | Antonio Mora


Nova entrega de la secció Racons del Ripollès, que pretén redescobrir o conèixer elements del patrimoni arquitectònic, cultural, paisatgístic i geològic de la comarca. L'Antonio Mora continua el seu periple pel terme de les Llosses, després de Sant Esteve de Vallespirans, ara és el torn de Santa Maria de Matamala.

Santa Maria de Matamala
Antonio Mora · Autor del bloc Conèixer Catalunya

Dinàvem al Restaurant la Plaça, telèfon 972.70.19.79, al petit nucli format al redós de Santa Maria de Matamala.

La parròquia de Santa Maria de Matamala es troba en un pujol a 986 m d'altitud, a la capçalera de la riera de Llimós (afluent de la de Merlès), prop de la carretera a Berga, presidint la vall de Matamala, que s'estén pel sector NW del terme.

L'església de Santa Maria és esmentada el 888, en la primera consagració del monestir de Ripoll, quan fou donada al monestir amb l'església de Sant Pere (probablement de Serrallonga) i tota la vall de Matamala.

L'edifici primitiu fou reedificat en època romànica, i ampliat i retocat totalment a partir del segle XVII, que s'allargà la nau amb un presbiteri que substituí l'antic absis; posteriorment es construïren dues capelles laterals (una de les quals datada el 1735), unes golfes i dos arcs als murs de la nau per allotjar-hi altars, com també un nou campanar (segle XVIII), una capella del Santíssim a l'esquerra del presbiteri i una sagristia a la dreta.

La parròquia té una certa vida com a centre d'aplecs i reunions, com la recent recuperada Festa del Pi.

Des del mirador que dona accés a la porta del cementiri i l’església, mentre recullo imatges de l’indret, penso que el títol (que cedim gustosament a l’Ajuntament de les Llosses) i que encapçalava l’article de Sant Esteve de Vallespirans; “A les Llosses hi ha mil coses”, reflecteix únicament una realitat dissortadament poc coneguda -encara-.

Que no passi d’aquest setembre!

- Secció Racons del Ripollès
- Galeria de fotos de la Festa del Maig de Matamala
- Crònica de l'excursió al bloc Conèixer Catalunya




Mostra Racons del Ripollès en un mapa més gran