Troben a Queralbs una «nova espècie» de ratpenat

És la primera vegada que s'ha localitzat a Catalunya

Redacció
31 d'agost del 2009
Ratpenat
Ratpenat | DMAH
Dos investigadors del Museu de Granollers, Xavier Puig i Carles Flaquer, han trobat a Queralbs una nova espècie de ratpenat al Principat. La troballa és fruit d'una investigació que s'està fent al Ripollès amb l'objectiu de fer un inventari de les espècies que habiten a la zona. El ratpenat pertany a la família dels orelluts alpins i la seva troballa fa incrementar en 29 el nombre d’espècies de ratpenats a Catalunya. L’orellut alpí és una espècie molt poc freqüent i només ha estat citada als Alps i en alguns punts del Pirineu central, on es pot trobar a gran alçada, entre 1.700 i 2.800 metres d’altitud.

La captura i posterior alliberament es va fer la setmana passada en una cova situada al terme municipal de Queralbs, a 2.260 metres d’altitud. Setmanes abans de la troballa, el mateix equip d'investigadors, en col·laboració amb el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA), també van capturar per primer cop aquesta espècie a Andorra.

L'orellut alpí s'alimenta caçant insectes en prats alpins a l'estiu i hiverna a coves gelades a partir de 2.100 m d'altitud. Malgrat la desconeixença actual de la seva biologia, la seva presència pot representar un bon indicador de l'evolució d'aquests ecosistemes d'alta muntanya, perquè controlen les poblacions d'insectes, segons informa el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH).

Actualment, la davallada constant de ratpenats ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la Directiva d'hàbitats de la Unió Europea. El DMAH inclourà aquest ratpenat al nou Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya que, en forma de decret, és a punt per sortir a exposició i audiència públiques.

La troballa és fruit de la investigació duta a terme dins el marc del conveni establert entre el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR), l'Associació Galanthus i el Museu de Ciències Naturals de Granollers.