La Festa Major d'en Plafalgars, en imatges

Vallfogona ha celebrat tres dies de Festa Major marcats per la presentació del gegant del poble

Redacció
01 de setembre del 2009
Plafalgars
Plafalgars | Ajuntament de Vallfogona


El gegant Plafalgars ha estat l'autèntic protagonista de la Festa Major de Vallfogona de Ripollès. Precisament els actes van començar divendres amb la seva presentació acompanyat pels Randellaires i pels quatre nous capgrossos de la població. La iniciativa gegantera va sorgir conjuntament de l'escola i l'Ajuntament i ha comptat compta amb el suport de les entitats i els veïns per tal de finançar-ne la construcció al taller del garrotxí Tavi Algueró.



Els Randellaires, a banda de fer ballar en Plafalgars, van ser els pregoners amb corrandes i música. El grup de teatre local Milany va estrenar a la sala polivalent, que estava a rebentar, l'obra Happy Day escrita per la periodista Anna Puigboltes. Es va continuar amb animat ball a la carpa amb Café Trio i els DJ de la Vall del Foc.

El dissabte al matí una cinquantena de nens de 2 fins a 13 anys van participar a la gimcana de bicicletes. Al migdia, a la zona esportiva municipal, va fer-se un control veterinari del Raid Hípic del Ripollès. A la tarda, més de 60 nens van divertir-se molt amb la Companyia Sapastres. Els solters van guanyar als casats en el tradicional partit de futbol. la Cabrònica del Nord i el drac de la Guineueta van fer vibrar amb el correfoc. La carpa va vibrar de valent amb joves provinents de tota la comarca de van ballar amb l'Orquesta Litoral i, sobretot, amb Trafic fins a la matinada.

El diumenge es va iniciar amb l'ofici i sardanes amb la cobla Foment del Montgrí. A l'arrossada hi van dinar més de 100 persones que van acabar la festa ballant.

La història d'en Plafalgars
La llegenda explica que en Plafalgars era un vallfogoní que vivia en el mas homònim i que tenia molta força. Ell va baixar a coll la campana de l'esglèsia de Milany fins a Sant Julià. Quan passava per les Artigues va trobar una colla que segava que van mostrar sorpresa en veure'l tant carregat. Els hi va dir que encara podia portar més pes i els pagesos li van emplenar la campana de blat i va continuar cap al poble ben carregat.

En Plafalgars no està sol. En les seves aparicions estarà acompanyat de quatre capgrossos que també formen part de les llegendes vallfogonines. Són el Lluert de coll de Canes i en Dolcet que el va matar així com el gripau i la guineu que van fer una cursa a Milany on l'enginy va vèncer a la rapidesa. També van desfilar dos capgrossos antics, el de l'escola i en Rovelló del Centre d'Esbarjo.