Núria celebra Sant Gil

Aquest dimarts: sardanes, missa, processó de pastors i exhibició de gossos d'atura

Redacció
29 d'agost del 2009
Festa de Sant Gil
Festa de Sant Gil | Vall de Núria
Amb l’arribada del mes de setembre Núria celebra la tradicional festivitat de Sant Gil. Un any més, s’organitzen tot un seguit d’actes festius els propers dilluns 31 d’agost i dimarts 1 de setembre per rememorar la llegenda de l’estada de sant Gil a Vall de Núria.

Les celebracions ja comencen el dilluns dia 31 d’agost amb la processó de torxes i el ball de nit amb foc de camp i rom cremat davant del Santuari. L’endemà dimarts dia 1 de setembre, diada de Sant Gil, se celebrarà la missa Solemne presidida pel bisbe d’Urgell, monsenyorJoan Enric Vives, i concelebrada pelbisbe de Perpinyà, monsenyor André Marceau.

La missa, programada per les 12.30 hores, serà l’acte central d’una jornada plenament festiva a Núria que començarà a partir de les 10 hores amb una cercavila amb xanquers seguida d’una ballada de sardanes. Com marca la tradició, tampoc faltarà la processó dels pastors a l’ermita de Sant Gil, i completarà la celebració una exhibició de gossos d’atura a partir de les quatre de la tarda.

Festa de Sant Gil a Núria
Dilluns 31 d’agost

Primeres vespres de la solemnitat de Sant Gil (20:00)
Processó de torxes (20:30)
Foc de camp i rom cremat amb vetllada musical davant del Santuari (22:30)
En acabar el ball, s’ha previst un servei de telecabina especial de pujada per anar a l’alberg

Dimarts 1 de setembre, diada de sant Gil
Esmorzar amb coca i fuet, davant l’ermita de sant Gil (09:00)
Cercavila amb xanquers (10:00)
Sardanes (11:00)
Missa presidida pel bisbe d'Urgell (12:30) l’Excm. i Rvdm. Sr. Bisbe d’Urgell
Exhibició de gossos d’atura (16:00)
Segones vespres de la solemnitat de Sant Gil (17:45)

Audiovisual “Núria i la Mare de Déu”
Al llarg de la diada, també s’oferirà l’estrena de l’audiovisual Núria i la Mare de Déu, enuna projecció que tindrà lloc a l’Auditori. Produït per Editorial Claret a partir d’un encàrrecdel Santuari, l’audiovisual vol reflectir la història i la llegenda de la Vall, que van de bracetagermanades amb l’esplèndida natura de l’entorn. Com en temps de Sant Gil, també avuisom convidats a venerar Santa Maria.

La celebració de la diada de sant Gil s’emmarca dins la voluntat de Vall de Núria de preservar i potenciar les tradicions pròpies del nostre país. Aquesta és una de les festestradicionals de Núria, juntament amb la de la Mare de Déu de Núria, el 8 de setembre, i lade Sant Pere, el 29 de juny. De fet, la tradició diu que per sant Pere els pastors pujaven elbestiar a pasturar per aquelles muntanyes i per sant Gil recollien els ramats per baixar-loscap a la vall, donant per acabada la temporada de pasturatge a l’alta muntanya.

Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu

Sant Gil és el patró dels pastors, especialment dels pastors del Pirineu oriental, i celebren la seva festa, amb un caràcter netament religiós, al santuari de Núria. Els pastorsofereixen a la Mare de Déu els productes del bestiar: la llana, formatges i mantega de lletd’ovella, i un cap de bestiar, que representa la carn.

Antigament, al santuari de Núria s’havia celebrat la missa del bestiar. Els pastors baixaven els seus ramats a la vall perquè el bestiar pogués veure el monestir. Del’església sortia una processó presidida per les imatges de sant Gil i de la Mare de Déude Núria, les quals eren col·locades damunt d’un munt de pedres que, erigit enmig de lavall, feia d’altar, des d’on el sacerdot celebrava la missa en presència de tot el bestiar.