Cap porc a la granja

Redacció
12 d'agost del 2009
Granja de porcs del camí de la Creu de Campdevànol
Granja de porcs del camí de la Creu de Campdevànol | Ajuntament de Campdevànol


Ja no queda cap porc (foto de portada, Ajuntament de Campdevànol) a la granja propietat d'Antoni Fajula i situada entre els barris de la Creu i de l'Estació de Campdevànol. Els animals els van treure del recinte entre dilluns i dimarts, i segons sembla, la feina de treure'ls va acabar a les 10 de la nit. Cal recordar que aquest dimecres s'esgotava el termini segons la sentència ferma dictada pel jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona del juliol de 2008.

L'alcaldessa de Campdevànol, Núria López, ha explicat que tot just fa uns minuts han certificat que la granja està buida i el secretari ha aixecat acta. Tot i així al llarg del dia continuen les tasques per retirar els purins, és a dir, els residus dels animals.

López ha mostrat la seva satisfacció per finalitzar el procés i ha manifestat que "sense necessitat d'especular es pot complir la llei". En aquest sentit ha recordat que l'antic equip de govern, encapçalat per Joaquim Serrador, pretenia requalificar els terrenys per construir 90 habitatges i equipaments.




Mostra Successos Ripollès en un mapa més gran

Nota de premsa de l'Ajuntament de Campdevànol arran del tancament de la granja
Aquest matí l’Ajuntament de Campdevànol ha aixecat acta sobre el cessament de l’activitat ramadera que es duia a terme al nas Cirerons, la granja de porcs que està ubicada al camí de la Creu.

D’aquesta manera, es dóna el degut compliment a la sentència de 5 de juny de 2008 que, a l’empara del principi de jerarquia normativa, declarava que l’Ajuntament de Campdevànol havia actuat correctament en valorar la incompatibilitat de l’activitat ramadera amb l’actual planejament urbanístic, fet que sustentava el requeriment de tancament decretat el 25 de novembre de 2006.

Per la seva banda, l’alcaldessa ha explicat que el tancament de la granja no és el triomf de ningú, sinó la solució d’un conflicte que s’ha pogut gestionar a través d’un tracte cordial amb el titular de la granja i la paciència, demostrada, dels veïns i veïnes de la zona que, tot i les incerteses, finalment, han vist satisfetes les seves pretensions a través del compliment de la legalitat vigent.

A partir d’ara, en la zona on actualment hi havia la granja es podran realitzar només aquelles activitats que siguin compatibles amb el planejament urbanístic que estigui en vigor.

Valoració de l’equip de govern
Des de l’equip de govern, també es valora positivament la finalització del procés, ja que, tot i ser llarg, el conflicte s’ha solucionat a partir de l’aplicació de la legislació vigent, fet que reforça les competències municipals i relega la proposta  especulativa de requalificació urbanística* realitzada per llavors equip de govern que liderava l’actual cap de l’oposició, Sr. Joaquim Serrador. Una proposta que va donar peu a la generació d’expectatives fictícies entre els afectats i en la qual es plantejava un creixement urbanístic, irracional i desproporcionat, en detriment de tot el municipi.


* En data 22 de gener se signava un conveni urbanístic, que fou aprovat inicialment pel ple el 26 de gener de 2007 i que no va ser aprovat definitivament en quedar en minoria l’equip de govern. En el conveni l’Ajuntament s’obligava a modificar el Pla general per requalificar terrenys industrials convertint-los en sòl urbà residencial, amb una edificabilitat que permetia la construcció de fins a 87 habitatges unifamiliars o plurifamiliars, incloent la finca del titular de la granja i de dos propietaris més.

Actualment, entre les al·legacions presentades per CiU al POUM, no es contempla la proposta, que fou realitzada a quatre mesos dels comicis electorals.