«Goliat» a Ribes

Una exposició mostra la tradició gegantera de Catalunya, en el marc del 25è aniversari d'en Manelic i la Núria | Dimecres, acte central

Redacció
09 d'agost del 2009
Exposició \"Goliat\"
Exposició \"Goliat\" | Laia Deler


Aquest dissabte a la tarda es va inaugurar a Ribes de Freser l’exposició “Goliat”, en el marc dels actes programats per celebrar els 25 anys dels Gegants de Ribes. L’acte va comptar amb la presència de l'alcalde ribetà Marc Prat, la regidora de Cultura Sònia Hernández i el cap de colla dels Gegants de Ribes, Pep Carbonell (foto, de Laia Deler).

L’exposició proposa un recorregut per la tradició gegantera de Catalunya, que arrenca al segle XVIII i arriba fins als nostres dies. S’hi poden trobar panells sobre músiques i balls de gegants, les festes del foc, animals fantàstics i bestiari, o els anys de prohibició, entre d’altres. Destaca també l’apartat dedicat al procés d’elaboració d’un gegant, així com un mapa i diferents gràfics amb l’evolució de la tradició gegantera a Catalunya.

Alhora, els Gegants de Ribes han completat l’exposició amb els capgrossos de la colla, així com amb la seva parella de gegants, la Núria i en Manelic, i les seves estructures. D’aquesta manera el visitant es pot fer la idea de com és realment un gegant per dins i de la seva envergadura.

Un cop inaugurada l’exposició, que va comptar amb la presència de molts dels membres de la colla gegantera ribetana, acabats d’arribar de Luxemburg, els assistents van poder gaudir d’un “piscolabis” i una copa de cava.

La jornada s’havia d’arrodonir amb la caminada nocturna que cada any organitzen els Gegants de Ribes, però la pluja va fer que finalment s’anul·lés. L'activitat excursionista es farà probablement el proper dia 22 d’agost, tot i que encara cal confirmar la data.

L’exposició Goliat, de caràcter itinerant i promoguda per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana es podrà veure fins el dia 23 d’agost a la sala d'exposicions del Casal de Cultura de Ribes de Freser.

Dimecres, l'acte central
Tot plegat dies abans de l'acte central de l'aniversari dels gegants. Serà el proper dimecres just quan es compleixin 25 anys del "bateig" d'en Manelic i la Núria. S'ha preparat una cercavila, un esmorzar, un acte protocololari i ball, entre altres.