Avui arriba el Comte Guifré

Redacció
10 d'agost del 2009
Mercadal del Comte Guifré
Mercadal del Comte Guifré | Arnau Urgell


Ripoll celebra a partir de dilluns una nova edició del Mercadal del Comte Guifré pels carrers del casc antic que l'any passat estaven en obres. S'incorporen espectacles de música i teatre a la nit, com a novetat. L'edició d'enguany comptarà amb les actuacions de dos grups de renom en l'àmbit de la música medieval, els catalans Caladrius i Jabardeus, procedents de Castella i Lleó. Un altre element nou és la inclusió d'un sopar medieval en honor al comte Guifré, que servirà una "olla de verdures i carns de mercat" als assistents que hagin reservat taula prèviament. Els actes transcorreran entre els dies 10 i 12 d'agost.

Les obres que l'any passat van obligar al Mercadal a traslladar-se fora dels espais més cèntrics del Barri Vell ja estan acabades, a excepció de les que afecten a la plaça de la Lira, segons informa el president de la companyia Sargantana, Jordi Pérez, encarregats de la direcció artística d'aquest esdeveniment que rememora any rere any la vida i cultura medievals.

Pérez ha explicat que, davant la gran oferta de mercats d'aquest tipus, el Mercadal de Ripoll pretén singularitzar-se per la "quantitat i qualitat" dels seus espectacles, per allargar-los "fins a la nit" i per "rememorar la figura" del comte Guifré el Pilós. En aquest sentit, enguany hi haurà un actor que adoptarà el personatge de Guifré el Pilós i participarà en diversos actes, a més de residir fins dimecres en el campament medieval que s'ubicarà al passeig Mestre Guich del municipi. La majoria d'actors que participen en aquests actes són ciutadans de Ripoll i voluntaris, afegeix Pérez.

El Mercadal transitarà, majoritàriament, pel nucli antic. Els principals punts neuràlgics seran l'església de Sant Pere, on tindrà lloc l'espectacle teatral "Terra de Contes", el monestir de Santa Maria i la plaça Abat Oliba, la plaça de l'Ajuntament, on s'hi farà el sopar medieval, i el passeig Mestre Guich, que durant els tres dies hi haurà un campament medieval. A la majoria de carrers cèntrics hi haurà mercat d'època amb parades d'alimentació i artesania, entre d'altres. Tot i que es difícil establir una xifra de visitants, els organitzadors calculen que cada any hi passen entre 15.000 i 20.000 persones, depenent de si el mercat cau o no en cap de setmana.