Planoles va acumular el 2008 un deute imprevist de 166.000 euros

L'equip de govern ho atribueix a l'exalcalde pendent de judici i l'oposició en fa corresponsable els actuals regidors

Redacció
03 d'agost del 2009
Josep Fernàndez
Josep Fernàndez | Arnau Urgell


Planoles va celebrar el passat 15 de juliol un ple extraordinari per debatre la situació financera de l'Ajuntament. I és que tal i com denúncia Independents per Planoles-Acord Municipal (IP-AM), grup adscrit a ERC i a l'oposició, l'any 2008 es va acumular un deute de 166.202 euros, més d'un 10% del pressupost municipal. Segons el seu portaveu, Roger Peñaroya, tot plegat és fruit d'una mala gestió ja que en alguns casos són partides que no es van incloure en el pressupost mentre que una altra part es tracta d'aportacions municipals a subvencions concedides. “S'ha estirat més el braç que la màniga” afirma el regidor a l'oposició.

L'alcaldessa de la població, Eva Salmerón (independent per CiU), ho atribueix exclusivament a la gestió del seu predecessor, Josep Fernàndez (foto, en el ple en el qual va dimitir), que està pendent de judici per unes irregularitats que el van dur uns dies a la presó. Per la seva banda l'oposició en fa corresponsables els actuals regidors -excepte en un cas formaven part de l'equip de Fernàndez-. “Nosaltres vam fer confiança a en Josep i ell va fer un mala gestió” explica Salmerón, i afegeix que actualment estan fent una bona feina per posar les coses a lloc.

Per Peñaroya la mala gestió té una causa: “la manca de motivació de bona part de l'equip de govern”. Una situació que no imputa a l'alcaldessa, Eva Salmerón, però si a bona part dels regidors: “ho vaig reclamar en el darrer ple” -explica- i la resposta va ser que “no tenien tan temps com ell, que era solter”. “Si no hi ha compromís amb el poble, el que haurien de fer és dimitir” sentencia el regidor independent.

Crèdit, més impostos... i construcció
El consistori ha aconseguit un crèdit del BBVA pel 50% del deute que permetrà pagar 222 factures del 2008. Així mateix, el pla de sanejament exigit per l'entitat bancària suposa augmentar les taxes un 2% al llarg dels propers sis anys. Per altra banda, 32.000 euros es pagaran a compte del pressupost 2009 i restaran per liquidar quasi 49.000 euros més.

Salmerón explica que feia molts anys que no es tocaven els impostos i que, tot just d'aquí a sis anys, s'assolirà un nivell similar a poblacions com Ribes de Freser. Des de l'oposició en canvi no s'entén que s'incrementi la pressió fiscal sense augmentar o millorar els serveis municipals.
Tot plegat suposa que l'Ajuntament assoleixi el límit del 110% d'endeutament i que vegi la seva activitat molt encotillada. Segons Roger Peñaroya la situació obligarà a deixar pendent la finalització del projecte de Centre d'Interpretació de la Natura. Tot i que s'està pendent d'una subvenció del FEDER, el regidor independent considera que no es concedirà ja que “no hi ha projecte”. Així mateix recorda que abans de rebre els diners cal avançar-los i això ara és impensable.

Per la seva banda l'alcaldessa afirma que estan pendents de dues subvencions i que, malgrat admetre que difícilment el projecte veurà la llum en aquesta legislatura, es continua tirant endavant.
A banda dels crèdits i l'augment de les taxes el portaveu d'IP-AM explica que un dels regidors de l'equip de govern va proposar com a sortida a l'atzucac construir més apartaments. Des del grup opositor admeten que van “al·lucinar” ja que ho consideren “incomprensible” i més en l'actual context.

Nota de premsa d'Independents per Planoles – Acord Municipal
Els veïns no haurien de pagar la mala gestió econòmica de l’equip de govern de l’Ajuntament de Planoles

El passat 15 de juliol va tenir lloc un ple extraordinari a l’Ajuntament de Planoles on es va informar que aquest consistori acumula un deute de 166.202,57 €; un deute acumulat principalment durant el 2008, i que és conseqüència d’un conjunt de decisions que va prendre l’equip de govern sense tenir en compte les capacitats financeres de l’Ajuntament.

Per superar aquesta situació, es varen fer un seguit de propostes. (1) Demanar un préstec (a tornar en 6 anys) per valor de 85.471,97 € (equivalent més o menys a la meitat del deute acumulat) per poder liquidar 222 factures pendents del 2008. (2) Aprovar un pla de sanejament (exigit per l’entitat bancària) consistent en aplicar un augment de les taxes municipals del 2% anual durant 6 anys, per tal de generar més diners dels inicialment previstos i poder tornar el préstec. (3) Respecte de l’altra meitat del deute, es va informar que uns 32.000 € es podrien afrontar dins del pressupost del 2009; encara no es va aclarir de quina manera es liquidarien els 48.700 € restants.

El grup de l’oposició, Independents per Planoles, hi votàrem en contra exposant que no estàvem d’acord en el fet que fossin els veïns del municipi els que haguessin de pagar mitjançant pujades d’impostos el que ha estat una molt deficient gestió dels recursos del municipi per part de l’equip de govern. A la vegada, vàrem recordar que amb la contractació del nou préstec, l’Ajuntament assolia el 110% d’endeutament (el màxim permès per llei), implicant la paralització financera del consistori per assumir nous projectes. En aquest sentit, es va posar com a exemple que el “Centre d’Interpretació del Bosc i la Natura” (projecte emblema del grup de CiU) no podria acabar-se en el que queda de legislatura per manca de recursos.

Tot i que coincidim amb l’equip de govern en valorar que la gestió econòmica no ha estat bona, no podem estar d’acord en justificar un augment dels impostos argumentant que les taxes de Planoles són relativament baixes i que així s’assoliran nivells similars a altres municipis, com ara Ribes de Freser. Pensem que una pujada d’impostos ha de derivar sempre en millores en els serveis que ofereix l’Ajuntament, i que no pot servir, en cap cas, per pagar una mala gestió derivada, entre altres coses, de la manca de compromís i treball del conjunt de l’equip de govern. Tampoc compartim, com s’apuntà en el ple, que la solució a l’actual situació de col·lapse i de crisi econòmica sigui la construcció d’apartaments, en tant que Planoles ja disposa d’un important parc d’habitatges en règim de compra.

Creiem fermament que en la situació actual, on la confiança en les institucions ha quedat molt malmesa, cal més que mai un treball conjunt per part de tots els regidors que formem el consistori. Per aquest motiu, un cop més, oferim al grup municipal de Convergència i Unió la nostra disposició a treballar conjuntament per intentar entre tots sortir d’aquest atzucac. Som conscients que no serà fàcil, que caldran renúncies per part de tothom, que caldrà que tots hi posem de la nostra part. Nosaltres hi estem disposats. Creiem sincerament que Planoles es mereix l’esforç.