Pardines lluita contra la despoblació

El municipi ha estat seleccionats per al programa Viure al Poble, del Departament de Governació.

ACN
29 de juliol del 2009

Un total de 26 petits municipis de Catalunya rebran ajudes del programa Viure al Poble, del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat. Entre ells, hi ha Pardines.

Es tracta d'un nou instrument per afavorir la instal•lació de nova activitat econòmica o d'iniciatives emprenedores que permetin la dinamització i l'augment del desenvolupament social als municipis amb menys habitants, evitant-ne així la despoblació. De fet, el programa està destinat als municipis de menys de 2.000 habitants.

Aquest dimecres, la subcomissió de règim econòmic del Departament de Governació ha resolt la convocatòria i s'han seleccionat 26 municipis. Els fons Europeus pel Desenvolupament Regional (Feder) aporten 12.500.000 euros del total de 13.750.000 euros de la primera convocatòria del programa. El Departament de Governació hi aporta 1.250.000 euros, el 5% de la despesa subvencionable total. Els municipis han de presentar projectes amb una despesa mínima de 600.000 euros i màxima de 1.300.000 euros. El cofinançament màxim és del 55% de la despesa subvencionable. D'aquesta manera, els municipis s'han de fer càrrec com a mínim de finançar el 45% del cost de l'actuació.

En aquesta primera convocatòria hi han optat fins a 141 municipis, dels quals han estat seleccionats 26. L'objectiu del Departament de Governació ha estat prioritzar una forta inversió en cada projecte, enlloc de dotar de petites quantitats de diners a un nombre major de municipis. El programa tindrà dues convocatòries més, el 2010 i el 2011, amb una inversió prevista total de 30 MEUR.

En declaracions a l'ACN, el director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, ha explicat que Viure al Poble s'ha inspirat en experiències com la Llei de Barris, la iniciativa comunitària Urban, que tenen un format més gran, o bé experiències similars del nord de França o dels Alps italians. “Hem anat a seleccionar el millor”, ha dit, “els que tenen molt clar el posicionament del municipi, que han sabut expressar una estratègia de desenvolupament local”.

El programa incideix en la potenciació i valorització del patrimoni cultural i natural dels territoris i de les infraestructures de caire turístic o econòmic que pretenguin la regeneració integral de zones degradades. De fet, l'objectiu és fer possible l'aparició de noves iniciatives econòmiques per augmentar el desenvolupament. Així, es pretén afavorir la cohesió territorial i evitar la despoblació a partir de la creació de noves expectatives laborals i econòmiques.

Comarques gironines, cinc projectes

A les comarques gironines s'han aprovat cinc projectes. Els recursos aniran destinats als municipis de Pardines (Ripollès), que rebrà 424.327 euros per a la dinamització de l'economia a través de la valoració del patrimoni; Castellfollit de la Roca (Garrotxa), amb 635.355 euros per al projecte del municipi com a porta d'entrada al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; Port de la Selva (Alt Empordà), amb 677.396 euros per a la rehabilitació urbana dels carrers del nucli històric; Vilajuïga (Alt Empordà), amb 591.800 euros per al programa "Vilajuïga, terra de pas. Un món identitari i mediterrani, eix vertebrador d'una terra, d'un país", i Verges (Baix Empordà), amb 681.162 euros per al programa "Viure al poble, viure a Verges".