Sant Joan commemora 75 anys del Ball dels Pabordes

El Ripollès.info
23 de juliol del 2009

El proper diumenge 26 de juliol la població de Sant Joan de les Abadesses celebra el 75è aniversari de la restauració del Ball dels Pabordes.

El Ball dels Pabordes és el ball tradicional de la població de Sant Joan de les Abadesses que es balla el diumenge i dilluns de la festa major. És un ball que es caracteritza pel seu caràcter senyorial i seriós i constitueix, per a la població de Sant Joan, una herència del seu patrimoni cultural més antic.

Per celebrar aquesta efemèride, l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha organitzat una sèrie d’actes que es detallen a continuació:

10h  Concentració a la Plaça Major i passant fins al Monestir. Ofici solemne. A l’ofertori es ballaran uns compassos del Ball dels Pabordes.
 
12h Acte commemoratiu al Teatre Centre
- Obertura de l’acte a càrrec de la regidora de Cultura, Montserrat Tallant.
- “Danses i imatges” a càrrec de Joan Manel del Pozo i Àlvarez, conseller de govern de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals.
- Projecció de la filmació d’Agustí Fabra “Ball dels Pabordes” de l’any 1935. Serà presentada per Marcel Miquel, autor de l’estudi sobre aquesta filmació.
- Clausura de l’acte a càrrec de l’alcalde, Ramon Roqué.
- Lectura del poema “Paborde i Pabordessa” del poeta santjoaní Josep Picola a càrrec de Montserrat Picola.

17h  Els Pabordes aniran a buscar a les Pabordesses i s’adreçaran a la Plaça Major. Tot seguit, Ball dels Pabordes. Les parelles balladores seran: Josep Soler i Carme Serra, Gerard Costa i Anna Surinyach, Francesc Nogué i Eva Bosch, i Josep Guillaumes i Elsa Roqué. A continuació, audició de tres sardanes.
 
21h  Sopar i ball al Restaurant La Teuleria.

La part musical dels actes anirà a càrrec de la Cobla-Orquestra Montgrins.