Més llum, factura menor

Bruguera “encén” la primera fase del nou sistema d'il·luminació, amb un cost d'uns 70.000 euros

Inauguració enllumenat Bruguera
Inauguració enllumenat Bruguera | Arnau Urgell
Redacció
12 de juliol del 2009


Dos anys després de portar l'aigua a Bruguera, un dels nuclis del terme de Ribes de Freser, la població va poder celebrar “l'encesa” de la primera fase d'un nou sistema d'il·luminació. I és que l'anterior, de vapor de mercuri, ni complia els decrets d'eficiència energètica ni els de contaminació lumínica. Així mateix, en cas de tempesta s'apagaven.

El nou enllumenat, de vapor de sodi, ha “d'il·luminar millor i gastar menys” tal i com va explicar l'alcalde ribetà, Marc Prat. El batlle va agrair al director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, haver “repescat” personalment l'obra per incloure-la en el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) que n'ha finançat un 80%.

Una primera fase
Dissabte al vespre, cap a quarts de nou, es van encendre 45 punts de llum arreu del nucli de Bruguera. En queden pendents una trentena més per a una segona fase, inicialment prevista pel 2011. Carles Bassaganya es va comprometre a avançar-ho per l'anualitat 2010 i complir el prec, en privat, de l'alcalde i que públicament havia fet Martí Soler, president de l'associació de veïns.

Marc Prat va mostrar-se molt satisfet d'estar a punt de solucionar, en poc més de dos anys, dues necessitats bàsiques per una població com són l'abastament d'aigua i la il·luminació. Per un futur, tot i que no tant prioritari com les altres dues qüestions, l'alcalde ribetà va assenyalar la necessitat de treballar en el sanejament de les aigües residuals amb la construcció d'una petita depuradora. Actualment viuen a Bruguera tot l'any més d'una quarantena de veïns, una xifra que a l'estiu es multiplica per tres.

El PUOSC i els nuclis
El director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, no va desaprofitar l'ocasió per remarcar l'atenció que reben els nuclis agregats per part del Departament de Governació. En aquest sentit mil poblacions que no són cap de municipi reben 80 milions d'euros en un programa específic del PUOSC. “Això és una visió molt diferent del FEIL del Zapatero” va afirmar. Així mateix va advertir que, a diferència del fons estatal, les obres del PUOSC es feien amb els terminis raonables per garantir una bona qualitat: “es tornaran a rebentar molts carrers en aquest país” va pronosticar en referència al fons estatal.

Llegiranotació al bloc de Carles Bassaganya