Del Conflent al Ripollès en BTT seguint la ruta de la transhumància

Institucions ripolleses i nord-catalanes impulsen un nou producte de turisme ciclista.

Redacció
06 de juliol del 2009
Ruta BTT
Ruta BTT | Consell Comarcal del Ripollès


El Ripollès i el Conflent són dues comarques veïnes. Tanmateix la relació s’ha limitat bàsicament a la ramaderia per l’existència de rutes de transhumància a manca de vies de comunicació per carretera. Ara es vol aprofitar aquest tipus de rutes com a recurs turístic i el Consell Comarcal del Ripollès ha impulsat la guia La Ruta de la Transhumància en BTT.

Cooperació a ambdues bandes dels Pirineus
La Ruta de la Transhumància en BTT és un producte turístic que descriu la ruta entre el municipi nord-català Pi de Conflent i Santa Maria de Matamala (terme de les Llosses). La distribució de la guia la farà el Consorci Ripollès Desenvolupament entre un públic concret: els aficionats a la bicicleta de muntanya i, per tant, potencials usuaris del recorregut.

La guia és un dels productes que s’ha desenvolupat en el marc de la iniciativa comunitària Interreg IIIA denominada “Del Puigmal al Canigó”, que ha dut a terme el Consell Comarcal del Ripollès, amb els socis nord-catalans del Consell General dels Pirineus Orientals, la Regió de Llenguadoc i el Rosselló i la zona del Canigó.

L’Interreg ha ha servit per crear la ruta i els productes derivats: la senyalització del traçat, un llibre, una exposició, un mapa... i finalment, la guía, encarregada a l’empresa ripollesa Tecnobici, amb un cost de 18.000 euros.

1.400 exemplars a distribuir
El Consell Comarcal ha encarregat la distribució de la guia al Consorci Ripollès Desenvolupament. Se n’han editat uns 1.400 exemplars, un miler dels quals s’han posat a disposició de l’ens de promoció econòmica. Xavier Grivé, tècnic de turisme de Ripollès, ha explicat que pensen fer “una distribució directa a un públic especialitzat en bicicleta de muntanya i potencial usuari de la ruta”. Així, s’ha signat un conveni amb l’empresa Guies Nordsud que repartirà exemplars entre els usuaris del BI6000 (ruta de bicicleta de muntanya entre el Ripollès i l’Alta Garrotxa) i també es distribuirà en botigues especialitzades de Barcelona que disposen d’una cartera de clients aficionats a la BTT.

La informació de la guia també es podrà trobar al portal Ripollès Turisme, des del qual podran descarregar els tracks en GPS i els waypoints. 
 
 
Característiques de la  ruta
El recorregut explicat a la guia ressegueix l’antiga Ruta de la Transhumància, utilitzada antigament per desplaçar el bestiar des del Ripollès fins al Vallespir i el Conflent. Té una longitud total d’uns 200 km i es divideix en trams de 20-50 km i uns desnivells de 500-1.200 metres.
 
La guia és bilingüe (català i francès) i permet seguir la ruta en ambdós sentits –de Pi a Santa Maria de Matamala o viceversa-. Segons Esteve Roca, un dels creadors de la guia, “si es fa de Pi a Matamala s’ha de tenir en compte una forta ascensió al principi fins al punt més alt de la ruta, a la collada de Roques Blanques, a 2.200 metres. Si es comença des del Ripollès, l’ascensió és més continuada i progressiva”. Roca ha afegit que la millor època per fer la ruta és des de finals de primavera fins a principis de tardor, ja que en altres èpoques hi pot haver neu en els punts més alts.

El recorregut marcat transcorre bàsicament per pistes, tot i que hi ha algun tram que passa per algun corriol i que requereix més tècnica. Tot i així, segons Roca, “és una ruta fàcil de realitzar per usuaris habituals de BTT, que fins i tot la podrien fer amb només quatre etapes”. Alguns trams coincideixen amb les 21 rutes marcades pel Centre BTT del Ripollès.