Quatre nous elements formaran part del top-150 del patrimoni industrial

Es tracta de la mina d'Ogassa, la central de Daió (Queralbs), el cremallera de Núria i el túnel del Cargol de Toses | No s'hi inclou cap colònia industrial

Redacció
01 de juliol del 2009
Cremallera de Núria
Cremallera de Núria | Arnau Urgell


El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), depenent del Departament de Cultura de la Generalitat, farà públic el mes de setembre la llista dels 150 millors elements del patrimoni industrial del país. En un document al qual ha tingut accés ElRipollès.info es proposen -a manca de l'aprovació dels respectius plens municipals- quatre nous elements a la comarca: la mina d'Ogassa; la central de Daió (Queralbs); el cremallera de Núria (Ribes de Freser i Queralbs) i el túnel ferroviari del Cargol (Toses).

A la llista no s'hi inclou cap de les colònies industrials de la comarca. Fins ara a la llista del millor patrimoni industrial només tenia dos elements ripollesos: la Farga Palau i el canal de can Noguera de Ripoll que es mantenen. No ha tingut la mateixa sort l'Escorxador de Manresa, un dels quatre elements que han 'saltat de la llista'.

Des de fa deu anys el mNACTEC mantenia un llistat dels 100 principals elements de patrimoni industrial. Després d'una dècada s'ha decidit revisar-la i ampliar-la fins a 150.