Feitús veu amb resignació l'apagada analògica

Només veien quatre cadenes, ara no en veuran cap.

ACN
29 de juny del 2009
Joan Fontdecaba, veí de Feitús
Joan Fontdecaba, veí de Feitús | Marc Riera/ACN


Al Ripollès, l'apagada de la televisió analògica d'aquest dimarts arriba envoltada de dubtes i incògnites. Molts municipis es queixen que el senyal que reben no és regular, que algunes torres que han de facilitar la recepció no estaran acabades o que en zones rurals no podran rebre la televisió del segle XXI. Aquest és el cas del municipi de Llanars; al nucli urbà del poble, tot i algunes incidències que temporalment poden alterar el senyal, s'hi pot veure la televisió digital. Però quan s'arriba a masies o habitatges als afores del nucli urbà veure la TDT es converteix en una odissea o, simplement, és impossible.

A la masia La Moixa, al veïnat de Feitús, ja tenen assumit que no veuran la TDT. Joan Fontdecaba, un dels veïns de les cinc famílies que hi tenen establerta la primera residència, diu que ja es fan a la idea que a partir d'ara no veuran 'res de res'. Els sap greu perquè si fins ara ja s'assabentaven de 'poques coses' pel fet de viure en un municipi petit a la comarca del Ripollès i ara això s'accentuarà més si no reben la TDT. Reconeixen que tot i que no són molt consumidors de televisió si que els servia per 'entretenir-se quan la feina ho permet'.

Actualment en aquest veïnat podien veure en televisió analògica TV1, TV2 i TV3 i Televisió del Ripollès (TVR). Aquestes cadenes i un parell més, que es veuen 'molt nevades', arribaven en aquest barri amb un sistema d'antenes instal•lat per l'ajuntament. Aprofitant el sistema existent, segons han explicat fonts municipals, ara és impossible fer-hi arribar la senyal digital. A la Moixa no han comprat cap aparell adaptador de la TDT perquè els instal·ladors els han dit que, ara per ara, els serà impossible veure la televisió digital.

Fontdecaba lamenta que 'una vegada més' la gent del món rural perdi serveis. Si en el cas de la telefonia mòbil o Internet en aquest veïnat no n'hi hagut mai, ara els sap greu perdre un servei que fins ara podien veure i que ara 'els marxa'.

Al nucli urbà de Llanars, i a pocs quilometres de Feitús, Eric Romero admet que, tot i els problemes, la TDT acabarà sent una avantatge: 'Abans volies canviar de canal i sempre veies el mateix. Ara hi ha més varietat'. L'Eric, que té una televisió amb TDT incorporada, diu que la qualitat de la recepció de la TDT a la comarca ha millorat des que poden veure la televisió amb digital. Romero afirma que, particularment, veu bé el canvi però assegura que té constància de moltes incidències de gent que la veu 'tallada o no la veu'.