L'art trenca límits

Aquest divendres s’inauguren simultàniament a Ripoll tres exposicions en què l'art serveix per afavorir la inserció de malalts mentals i alumnes amb discapacitat.

Redacció
10 de juny del 2009


Divendres el vespre Ripoll viurà un esclat d'art i integració. I és que de manera quasi simultània s'inauguraran tres exposicions: 'Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental 2008/2009' de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) a la sala Abat Senjust; el 'Va d'Art' de l'escola d'educació especial Ramon Suriñach al Cafè Canaules i el 'Laberint d'emocions' del Centre de Salut Mental del Ripollès al vestíbul de la piscina municipal. Totes les mostres estaran obertes del 12 al 28 de juny.

'Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental'
La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) gestiona tots els recursos comunitaris de la comarca dirigits a persones que pateixen malalties mentals amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida i facilitar la seva integració en la societat. Un dels seus projectes, en l'àmbit de l'arteràpia, és el de 'Parelles Artístiques: Experiències Creatives per a la Salut Mental', que va néixer l’any 2006.

El projecte consisteix en emparellar una vintena d’artistes professionals i usuaris dels serveis de salut mental perquè al llarg d’uns mesos realitzin 'a quatre mans' una obra artística. L’art obre una via de comunicació als usuaris  proporcionant-los la possibilitat d’expressar aquells sentiments que els costa transmetre en paraules. Per aquest motiu, la importància del projecte recau en el procés creatiu, el diàleg i l’intercanvi d’experiències, emocions i impressions que viu cada parella artística. 

L’exposició de la present edició consta de 22 obres realitzades amb diversos materials i tècniques. També inclou un reportatge fotogràfic i un vídeo que reflecteixen el procés creatiu, també elaborats per una parella artística. Isa Basset, comissaria de l’exposició, ha coordinat la formació i l’activitat de les parelles participants.

La mostra itinera per diversos municipis del Principat des de desembre de 2008 fins al setembre de 2009. Posteriorment, es farà la subhasta de les obres, els beneficis de la qual es destinaran a donar continuïtat al projecte.

'Va d’art'
Des del curs 2000-2001 l’escola Ramon Suriñach porta a terme un projecte anomenat 'Va d’Art' en el qual es treballa l’expressió plàstica des d’un de vista terapèutic, afavorint la comunicació dels alumnes i la seva integració social.

En aquesta edició el 'Va d’Art' s'ha sumat a la proposta de parelles artístiques i els alumnes han pogut treballar amb artistes professionals de la comarca com Domènec Batalla, Eudald Alabau, Oriol Moles i Cesc Morera entre altres. El tema que lliga les diverses obres a 'quatre mans' és el pas del temps, en referència al 25è aniversari de l'escola.

La inauguració s'acompanyarà amb el concert 'Íntim de Mònica Bargalló' amb Bargalló (veu i guitarra), Jordi Ballesteros (acordió i saxo) i Minerva Gurri (flauta). Les obres se subhastaran al mateix Cafè Canaules el 18 de juny.

'Laberint d’emocions'

Finalment, la tercera de les exposicions serà 'Laberint d'emocions' creada pels usuaris del Centre de Salut Mental del Ripollès. L'obra reflecteix l’esforç de superació; la lluita entre aspectes positius i negatius que ens acompanyen cada dia… viure dins un laberint d’emocions complementàries ens fa ser humans. Ha comptat amb el guiatge de l'art terapeuta Montse Barros i el treball de dotze usuaris.