El gust amarg de la cervesa

L'Aula d'Hostaleria ensenya en quatre sessions els secrets amagats de la beguda alcohòlica més antiga i consumida.

Arnau Urgell
09 de juny del 2009


Vint-i-cinc persones al voltant d'una taula esperant ampolles recobertes de paper de plata que amagaven el seu contingut. Aquesta era la postal del menjador de l'Aula d'Hostaleria el dijous passat. Es tractava de la primera sessió d'un curs per 'aprendre a prendre' la cervesa, considera la beguda alcohòlica més antiga i més consumida del món.

Primer, les cerveses produïdes a gran escala
'Aquesta cervesa tan bon punt la beus et fa rotar' -explica el professor del curs, en Ferran Viva del restaurant la Banyera-. I és que en la primera de les quatre classes es va fer especial atenció a les cerveses del dia a dia, aquelles que es produeixen en volums majors als 300.000 litres. 'Una bona cervesa no t'hauria d'atipar ni omplir' adverteix Vila, una senyal que estem acostumats a una qualitat, si més no, mediocre.

La segona sessió tractarà la cervesa artesana catalana que, en els darrers anys, està vivint una autèntica revolució amb l'aparició de cooperatives i empreses arreu del territori. La qualitat augmenta però el preu també. I en aquest sentit Vila va explicar als alumnes que possiblement ens manca un pas intermedi: 'el pas de les cerveses diàries a les artesanes és massa gros'. Per Vila el preu d'una bona cervesa se situa entre 3 i 6 euros, i per sota l'euro no trobarem qualitat. Si més no, una recomanació, com pitjor sigui... més fresqueta ens l'hem de prendre.

La tercera i quarta sessió es dedicaran a les cerveses angleses i alemanyes. Els responsables de l'Aula d'Hostaleria recorden que hi ha la possibilitat d'afegir-se el curs a partir de la segona classe que serà aquest dijous.