De l'absolució a l'expulsió, només dotze hores

Volen expulsar un veí de Sant Joan de les Abadesses que ha passat dos anys en presó preventiva i ha quedat absolt.

Redacció
21 de maig del 2009


Abdelbarie Dahane és un veí de Sant Joan de les Abadesses des de fa nou anys. Va arribar aquest municipi del Ripollès en el qual ja hi vivien dos dels seus germans des de feia nou i tres anys. El 2005 es va quedar sense feina i se'n va anar a viure a Vilafranca del Penedès. El 16 de juny d'aquell any el van detenir acusat de pertànyer a una xarxa per finançar el terrorisme islamista.

Després de passar dos anys en presó preventiva el passat dimarts 12 de maig va saber que l'havien absolt ja que fiscal havia retirat l'acusació. La “celebració” no va durar ni mig dia, l'endemà la Policia Nacional espanyola el detenia per expulsar-lo del país ja que no havia pogut regularitzar la seva situació. El seu germà Jamal està desesperat i considera que al seu germà se'l volen treure de sobre “per tapar que ha passat dos anys injustament a la presó”. “Aquí no hi ha ni justícia ni democràcia” es lamenta.

Dos anys empresonats per ingressar 100 euros
Quan demanem a Jamal Dahane que ens expliqui la història del seu germà, ho resumeix en tres paraula “un infern de quatre anys”. I és que a Abadelbarie el van detenir el 16 de juny de 2005 en un “pis pastera” de Vilafranca del Penedès. Fins al cap d'un mes els seus germans, que vivien a Sant Joan de les Abadesses, no van saber-ne res.

L'Audiència Nacional espanyola l'acusava de finançar xarxes de terrorisme islamista juntament amb quinze persones més en el marc de la denominada Operació Tigris. La “prova” era un ingrés de 100 euros -amb noms i cognoms- a un amic del seu poble del Marroc sospitós de terrorisme i que, curiosament, al cap de pocs dies li va retornar també signant. El fet que en el pis de Vilafranca trobessis 800 grams de haixix -que ell va negar que fossin seus- li va afegir el càrrec de tràfic de drogues per finançar activitats terroristes. Tot plegat va suposar que passés dos anys en presó preventiva -el màxim que permet la llei- en centres penitenciaris de Madrid, València i Cadis.

Absolt sense càrrecs
En esgotar el període màxim de presó preventiva el jutge va ordenar llibertat amb una fiança de 6.000 euros que van pagar entre els quatre germans. Abdelbarie va tornar a viure a Sant Joan de les Abadesses i cada setmana havia de “fitxar” al jutjat de Ripoll. Els seus germans el primer que van intentar fer va ser regularitzar la seva situació després que no hagués pogut renovar els papers mentre era a la presó. La petició va ser denegada a inicis de 2009 just tres setmanes que comencés el judici. Tan bon punt van tenir la resposta van interposar un recurs mitjançant Càrites d'Olot. Un recurs que encara avui no s'ha resolt.

En el judici celebrat el 23 de febrer el ministeri fiscal va retirar els càrrecs de finançar grups terroristes però va mantenir el de tràfic de drogues. Finalment, tal i com va passar en onze imputats més, la sentència va ser absolutòria. Ho van saber aquest passat dimarts. Però la celebració només va durar 12 hores. L'endemà agents de la Policia Nacional espanyola es presentaven a Sant Joan a buscar-lo. Ell es va pensar que el duien a la comissaria de Camprodon per entregar-li la sentència però en arribar-hi li van comunicar que l'havien detingut.

En passar a disposició de la jutgessa de Ripoll, l'advocat va intentar que l'Audiència Nacional fes arribar la sentència però a Madrid era festa i no va arribar. D'aquesta manera van enviar a Abdelbarie al centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca. Una vegada a Barcelona va arribar l'ordre d'expulsió que pot ser efectiva a partir d'aquest mateix divendres. Jamal Dahane explica que han presentat un recurs però que pot trigar dues setmanes: “la policia va molt més ràpid que la justícia” lamenta.

El germà d'Abdelbarie considera que el seu cas només s'explica per la necessitat de “tapar” els dos anys de presó sense motiu. “Nosaltres només demanem que hi hagi justícia” afegeix. Diversos veïns de Sant Joan no descarten en les properes hores alguna acció per intentar aturar l'expulsió.