Nomenen el quasi centenari rector de Llanars prelat d'honor del Papa

Mossèn Lluís Suriñach duu 75 anys com a sacerdot

per Redacció, 19 de maig de 2009 a les 06:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El passat dilluns el bisbe de Vic, Romà Casanova, va lliurar al rector de Llanars, mossèn Lluís Suriñach, la distinció de Prelat d'honor del Papa. D'aquesta manera, a pocs mesos de celebrar els seus 100 anys i quan en porta 75 com a sacerdot, esdevé monsenyor.

En l'acte el bisbe va llegir un esbós biogràfic del nou prelat que havia estat lliurat anteriorment a Benet XVI. Romà Casanova va destacar el servei constant de mossèn Lluís i les seves aficions com a músic, futbolista, caçador, jardiner, avicultor i boletaire. “No hi ha cap dubte que mossèn Lluís des que va arribar a Llanars, ara fa cinquanta-tres anys, ha estat un sacerdot que ha sabut guanyar-se la gent i això explica que sigui estimat i admirat per tots” va afirmar. Així mateix el va qualificar com a “personatge indispensable i únic” que segueix dedicant la seva llarga vida al servei dels altres i de l’Església”.  Seguidament li va lliurar el títol de prelat d’honor i li va imposar el faixí vermell que distingeix als monsenyors.Al seu torn mossèn Lluís Suriñach, ja com a monsenyor, va recordar els seus orígens humils “moltes vegades amb la meva germana comentava: qui havia de dir que em dirien senyor [rector], quan als onze anys em dedicava al bestiar. I ara em fan aquesta distinció!”. Per la seva banda l'alcalde de Llanars, Esteve Costa, va explicar que vivia amb satisfacció aquesta distinció que "honora a tot el poble”.

99 anys i 75 com a sacerdot
Monsenyor Lluís Suriñach i Suñer va néixer a Rocabruna el 21 de desembre del 1909, en una família de vuit germans. Als 11 anys inicià els estudis sacerdotals a Banyoles i després va ingressar al Seminari de Girona. Va ser ordenat sacerdot a Vic al 1933. Va ser destinat a la parròquia de Calonge (el Baix Empordà) i el 1936 a Camprodon. Amb la Guerra Civil va fugir a l'Estat francès i d'allà a Pamplona on serví les parròquies de Zabalza i Andoain. El 1939 va retornar a Camprodon i va assumir les parròquies de Sant Julià de Tregurà i de Sant Miquel de Setcases.

El 1946 va servir Sant Salvador de Bianya (la Garrotxa), fins el 1957 en que fou nomenat rector de Llanars fins a l'actualitat. L’any següent aquesta parròquia es va incorporar.

 

Arxivat a:
Societat, religió
Participació