El sol i una gernació acompanyen els nuvis del Casament a Pagès

La festa més comarcal impossible: el nuvi d'Ogassa, la núvia de Sant Joan i el campió de Catalunya d'esquilar ovelles de Queralbs.

per Arnau Urgell, 17 de maig de 2009 a les 13:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


La Festa de la Llana es mostra un any més com la diada amb una major capacitat d'atracció a Ripoll. El bon temps ha permès relluir una festa que il·lusiona els ripollesos i omple la vila de visitants.

El vestit de la núvia al centre de les mirades
En un casament la núvia acostuma a ser la màxima protagonista. I en el Casament a Pagès d'enguany encara ho ha estat més pel seu vestit vermell a imatge dels típics del segle XIX. El sastre que l'ha confeccionat, el masnoví Carles Sabater, explicava a tothom el procés d'elaboració i, després del pare de la núvia que també anava vestit d'època, semblava que era el que n'estava més orgullós.
La festa però ha començat molt abans. A la plaça de l'Ajuntament a les 10 tocades amb l'arribada del ramat d'ovelles procedent de Rama. I al passeig de Sant Joan amb la sortida de la comitiva del nuvi, en Jaume Carboner d'Ogassa. Ben acompanyat pel padrí, pubilles i hereus de diverses poblacions de Catalunya i els Randellaires, el seguici s'ha desplaçat fins a la plaça del Monestir. Allà els Sagals d'Osona han fet el seu primer pilar de la jornada i s'han unit a la cercavila conjuntament amb els gegants de Ripoll, Campdevànol, Ogassa i Berga. Tot plegat un esclat de cultura popular, de música i d'alegria.Pilar de quatre amb ram nupcial

Totes els carrers i places eren plens. Però si en un lloc no hi cabia ni una agulla era a la plaça de Sant Eudald en el moment que el nuvi ha arribat a casa de la seva promesa, la santjoanina Núria Salvadó. Abans de res el padrí ha llegit el vers en presència de l'alcaldessa de Ripoll i dels padrins d'honor del casament, la consellera de Salut, Marina Geli, i el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila.Però el moment més especial ha estat quan els Sagals d'Osona han fet un pilar de quatre que ha servit per fer arribar el ram a la núvia. La plaça ha esclatat amb un sonor aplaudiment i tota la comitiva -amb cavalls per la núvia, les dames i la dot- s'han desplaçat fins al Monestir. Allà s'hi ha celebrat la cerimònia oficiada pel mossèn Antoni Boqueras i s'ha ballat la dansa de l'Espunyolet.

Albert Vilalta, campió de Catalunya

Mentre uns feien els preparatius per casar-se uns altres competien. I és que s'ha celebrat el cinquè campionat de Catalunya d'esquilar ovelles que ha coronat en primera posició l'Albert Vilalta de Queralbs. També hi hagut una demostració de tosa amb tisores i s'ha pogut veure una esquilada femenina, un fet bastant excepcional.

Veure galeries de fotos de la Festa de la Llana i el Casament a Pagès. Fotos: Lurdes López, Xevi Mas i Arnau Urgell.

 

Participació