Els objectius en recollida selectiva, molt lluny

El Ripollès només assoleix un terç de l'objectiu fixat en la recollida del cartró i un quart en la matèria orgànica.

Redacció
07 de maig del 2009
La sessió extraordinària del Consell d'Alcaldes de passat dimarts va posar sobre la taula els deficients resultats en la recollida selectiva. En aquest sentit el 2008 es va recollir de manera separada un 7,3% del cartró, o el que és el mateix, més del 90% es va dipositar amb la resta de fraccions de la brossa. L'objectiu de la Llei de residus és del 21%, és a dir, que només s'assoleix un terç. Les coses encara són pitjors amb la matèria orgànica. Es recull selectivament un 10% mentre que l'objectiu és del 38%.

L'evidència que quelcom no funciona va provocar que els alcaldes reconeguessin que la comarca no ha respost a les campanyes emeses. Segons el president del Consell Comarcal, Enric Pérez, 'som conscients que el reciclatge no funciona bé i que necessitem millorar, però continuareminsistint i inculcant els avantatges que aporta a mig i llarg termini el fet de reciclar, com el de reduir taxes'.

Pérez no va descartar plantejar estendre el porta a porta per la comarca: 'a Sant Joan hi ha hagut molts bons resultats i aquest any la pujada de la taxa ja ha estat menor que a la resta de municipis. Cal considerar el porta a porta com un model a seguir'. Mesos enrere el regidor de Medi Ambient de Campdevànol, Ferran Martínez, també va apuntar aquesta solució.

En la sessió d'aquest dimarts es va aprovar la liquidació dels costos i rendiments dels serveis públics d’explotació de l’abocador controlat Ripollès-3 i del tractament de deixalles i de recollida de residus del 2008, així com la liquidació dels serveis socials també del 2008. En ambdós casos els costos han estat lleugerament inferiors als previstos, fet que significarà el retorn de diners a alguns ajuntaments.