Alta tensió a Campdevànol per l'augment de l'aigua i els residus per sobre del 40%

Arnau Urgell
01 de novembre del 2008
 
Laproposta de modificació d'ordenances fiscals es preveiacalenta. Segurament però, la realitat va desbordar lesexpectatives. I és que l'alcaldessa Núria López(PSC) i el conjunt de regidors de CiU van protagonitzar una intensapicabaralla dialèctica amb algunes sortides de to-especialment per part de l'oposició- que van ratllar elslímits de la correcció.
 
Mentrela majoria dels impostos (IAE, IBI i vehicles) augmentaran de manerasemblant a l'IPC (4,5%) les taxes ho faran per sobre del 40%.Concretament un 44,5% en el cas de les escombraries -quasi vint puntsmés que la mitjana comarcal- i un 41% l'aigua. Val a dir queen el segon cas es produeix una transformació total de la taxaintroduint la facturació per trams per tal de penalitzar elsmajors consums. Així mateix, el consistori campdevanolencdestinarà 8.000 euros per disminuir la pressió fiscal-en bonificacions de fins al 90% d'alguns impostos i taxes- per a lesfamílies més desafavorides.

Unabús 'terrorífic'
Desde l'oposició, el regidor Jordi Salamó va afirmar quel'augment de les taxes és 'terrorífic' i es tractavad'un autèntic 'abús'. En el cas de l'aigua va acusarl'equip de govern de fer 'pagar els plats trencats' al poble per unamala gestió. En aquest sentit va lamentar que s'haguessingastat més de 22.000 euros en informes pagats a l'empresaConsorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya(CONGIAC) per tal que 'es digués allò que ja se sabia:que la xarxa té moltes deficiències'.
 
NúriaLópez va recordar que per garantir el servei cal conèixerl'estat de les infraestructures i que això s'està fenta través del Pla director de l'aigua -un dels encàrrecsa CONGIAC per valor de 10.000 euros però amb un 90% desubvenció-. Aquest document-sense el qual l'AgènciaCatalana de l'Aigua (ACA) no financia les actuacions- assenyalaclarament, segons l'alcaldessa, la necessitat d'instal·lar unnou dipòsit a Vistalegre per donar suficient pressió alRoser o de canviar l'artèria principal de la xarxa. Lópezva recordar també que malgrat l'augment de les taxes no escobreix el cost del servei.
 
Respectea les escombraries l'alcaldessa va demanar a l'oposició'responsabilitat' i els va reptar a donar una 'solució màgica'per evitar l'increment del cost. Així mateix va recordar-losque la retirada del 85% dels contenidors de matèria orgànica-amb CiU a l'equip de govern- va suposar incrementar les tones derebuig a l'abocador. Des del grup convergent es va demanar un pacteentre el conjunt d'alcaldes de la comarca per dir 'prou' a unasituació que esdevindrà 'insostenible' quan tanquil'abocador d'Orís. En aquest sentit, el regidor de MediAmbient Ferran Martínez (ICV), va anunciar que en dos mesospresentaria una proposta per implementar el 'porta a porta' aCampdevànol. Joan Manso (CiU) va considerar que aquesta opciónomés tindria sentit si l'assumissin els dinou municipis-actualment només ho fa Sant Joan fet que li ha permèsaugmentar la taxa tan sols un 4%-.

Mocióanticrisi
Desprésde votar en contra a la proposta de modificació de lesordenances, el grup municipal de CiU va presentar una moció'anticrisi' (pdf). El portaveu Joaquim Serrador va desgranar algunes de lesmesures entre les quals destaca fraccionar els rebuts, congelar elssous dels polítics, reduir les despeses publicitàries ide representació, subvencionar els llibres de text i endegaruna nova promoció d'habitatges de protecció oficial.L'alcaldessa, va argumentar el vot en contra de la proposta totrecordant que bona part de les mesures ja es duien a terme.
 
Enel ple municipal d'aquest divendres també es van aprovaraltres qüestions com un conveni amb la Generalitat per dotar debanda ampla i televisió el sector del municipi de la carreterade Gombrèn o que el Consorci Vies Verdes assumeixi la gestiódel Camí Ral.