​La CUP reclama que l'acord del Consell Comarcal inclogui l'Ajuntament de Ripoll

Dani Vilaseca fa una crida a Junts i ERC a traçar ja la via cap a la moció de censura per desallotjar l'extrema dreta

Dani Vilaseca al costat de Mireia Vehí, cap de llista de la CUP per Girona
Dani Vilaseca al costat de Mireia Vehí, cap de llista de la CUP per Girona | Laura Fígols / ACN
08 de juliol del 2023
Setmana clau per la constitució dels consells comarcals. Al Ripollès, fa setmanes que ERC i Junts van anunciar fa setmanes un acord que, tot i les turbulències, s'ha mantingut fins ara. Ara, la CUP reclama als dos partits que incloguin en l'entesa una solució per desallotjar Aliança Catalana de l'Ajuntament de Ripoll.
 

“Una segona oportunitat”

L'Alternativa Ripoll-CUP considera que la constitució del Consell Comarcal del Ripollès –prevista per dissabte vinent- és una “segona oportunitat” per frenar l'extrema dreta a Ripoll.

“Nosaltres vam intentar-ho tot fins a l'últim minut del passat 17 de juny”, ha assegurat Dani Vilaseca, en una roda de premsa de la campanya de les eleccions del 23-J amb Mireia Vehí, cap de llista dels cupaires per Girona. En aquest sentit, reclama a ERC i Junts deixar de banda les desavinences i traçar el camí que faci possible una moció de censura a Ripoll.

La CUP assegura que continua vetada per Junts a les negociacions. En aquest context, s'ha mantingut a l'expectativa en les negociacions de la institució comarcal. “Fem una crida que a ERC i Junts que es posin d'acord la setmana vinent”, ha assenyalat aquest dissabte Vilaseca.
 

“Ni un sol dia més amb l'extrema dreta governant”

Quin paper ha de tenir la CUP si hi ha un acord com el que plantegen? “Estarem a disposició allà on siguem necessaris per facilitar l'entesa, sigui des del govern o l'oposició”, explica el regidor cupaire. En aquest sentit, assegura no tenir gens d'interès en les “cadires” de la institució comarcal, però al mateix temps, destaca la importància que sigui un govern fort per “evitar l'efecte contagi de l'extrema dreta”.

“La gent no entendrà que hi hagi un acord al Consell Comarcal i no a Ripoll”, ha assenyalat Dani Vilaseca, que ha insistit que l'objectiu és que l'extrema dreta “no governi ni un sol dia més”. Considera que suposa normalitzar el seu discurs, al mateix temps, que es deixa de lluitar pels drets socials, l'habitatge digne i els serveis públics de qualitat.
 

Negociacions, també en l'àmbit nacional

Dies després del fiasco del 17 de juny que va acabar amb Sílvia Orriols com a alcaldessa, es van reprendre les negociacions entre ERC i Junts. Unes converses que s'han mantingut en l'àmbit comarcal –per preservar el pacte al Consell-, però també a Barcelona amb la participació de representants de les respectives executives nacionals. Tot i la voluntat d'arribar a una entesa, fins ara no s'ha avançat en una fórmula estable que permeti una moció de censura i la posterior governabilitat.

Cal recordar que ERC i Junts tenen en conjunt 11 consellers comarcals, una majoria absoluta que també garantiria un acord dels republicans amb el PSC i la CUP. Aquesta possibilitat, que abonaven part de les bases d'ERC i que aquest mitjà va publicar, no ha avançat els darrers dies.