Deu trucs per fer la vida més activa

L'activitat física és una de les rutines que aporta més beneficis per a la salut

L'activitat física regular pot prevenir el càncer o contribuir a la millora del pacient en un procés de recuperació
L'activitat física regular pot prevenir el càncer o contribuir a la millora del pacient en un procés de recuperació | Freepik
Anna Martínez Sibat, infermera
03 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:41h
"Gaudeix la vida i posa't en marxa". Aquest és el lema que ha proposat l'OMS aquest any per celebrar el Dia Mundial de l'Activitat física.
 

Què entenem per activitat física?

És qualsevol moviment corporal produït per la musculatura esquelètica que té com a resultat una despesa energètica per sobre del metabolisme basal (la despesa que el nostre cos necessita per funcionar).
Una persona és prou activa quan compleix amb les recomanacions d'activitat física.

Quins beneficis aporta l'activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària?

· Preveu malalties: Cardiovasculars com la hipertensió i la diabetis tipus II, càncer de mana i el de còlon, demència com, per exemple, l'Alzheimer. També contribueix a mantenir el pes i, per tant, ajuda a evitar el sobrepès, l'obesitat i l'aparició de malalties cròniques com la hipercolesterolèmia.
· Millora la qualitat física i el funcionament de l'organisme.
· Augmenta l'esperança i la qualitat de vida.
· Ajuda a dormir millor.
· Afavoreix les relacions socials i fomenta valors positius
· Millora la salut mental.
· Millora la memòria i la capacitat d'aprenentatge i el rendiment escolar
 
 

10 trucs per fer més activa la teva vida:

1- El cor és el motor de la teva vida: cal que el tinguis sempre a punt. Els exercicis aeròbics i de força són entrenaments setmanals imprescindibles.

2- Trenca amb el comportament sedentari i no sobrepassis les dues hores d'estar assegut. Aixeca´t cada 30-60 minuts i estira les cames, els braços i el tronc.

3- Limita el temps de pantalla (mòbil, tauleta, televisió, ordinador o videojoc) i transforma'l en temps actiu, afegint-hi moviment sempre que puguis.

4- La música ens anima a moure'ns. Amb companyia o sense, ballat o moure'ns al ritme de la música és fàcil. Es pot fer en qualsevol moment del dia.

5- Si et ve de gust, pots quedar amb amistats o grups de persones per fer activitat. Les relacions socials són importants per al nostre benestar i contribueixen a millorar la nostra qualitat de vida.

6- La natura i la cultura ens aporten salut. Fer passejades per espais naturals (boscos, rius i llacs, mar) i descobrint rutes culturals i urbanes.

7- Tot es mou al teu voltant. Para atenció a les oportunitats que t'ofereix el teu municipi per incrementar la mobilitat activa i sostenible: anar en bicicleta, caminar o gaudir dels espais per dur a terme activitat física.

8- Participa en les activitats de la teva comunitat, fer voluntariat i col·laborar en esdeveniments esportius, culturals i socials millorarà el teu benestar i les teves relacions socials.

9- Posa moviment al teu oci de cap de setmana o al temps de lleure. Practica amb companyia o sense, l'activitat física o esportiva que més t'agradi i millorarà el teu benestar físic i mental.

10- Dedica una estona al dia per relaxar la ment. Tècniques com el ioga, el taitxí, la consciència plena (mindfulness) et permeten recuperar l'energia i descansar millor.