Ripoll detecta més de 30 vehicles amb excés de velocitat des d'inici de 2023

​La Policia Local de Ripoll ha participat en una nova campanya del Servei Català de Trànsit pel control de velocitat urbana

El radar informatiu de Ripoll
El radar informatiu de Ripoll | Ajuntament de Ripoll
Redacció
18 d'abril del 2023
Actualitzat a les 14:57h
La Policia Local de Ripoll col·labora periòdicament al llarg de cada any amb el Servei Català de Trànsit, amb diverses campanyes de prevenció i control de la seguretat en la circulació.

Una de les que s'ha dut a terme aquest primer trimestre de 2023 ha estat la de control de velocitat urbana mitjançant un radar que s'ha col·locat en diferents punts de la vila. Recordem que el límit de velocitat establert per a les vies urbanes d'una calçada per sentit des de maig de 2021, motivat per la reforma de l'article 50 del Codi de Circulació, és de 30 km/h.

La utilització d'aquest radar en cap cas és una mesura coercitiva, sinó una eina de conscienciació, reducció del risc i prevenció de la seguretat. L'aparell emprat disposa d'un cert marge abans que s'activi i efectuï la denúncia.

En concret, s'han captat fins a 35 vehicles amb un excés de velocitat superior a 51 km/h. La majoria dels infractors, uns 28, han estat de fora de Ripoll, i els controls s'han efectuat entre la ronda de Castelladral i el carrer Progrés, on addicionalment també hi ha col·locat el radar informatiu que avisa de la velocitat als conductors. La velocitat més alta detectada ha estat de 73 km/h, més del doble del permès en aquest tipus de via urbana, la qual cosa suposa un greu risc per a la seguretat dels vianants i la resta d'usuaris de la via pública.
 

Radar informatiu

La Policia Local també compta des de fa un any amb un radar informatiu que mostra la velocitat dels cotxes quan s'hi acosten. Es tracta d'una eina molt positiva i de conscienciació per als conductors de vehicles. És molt visible i s'ha demostrat que té una alta eficàcia sobre el comportament dels conductors, amb una reducció de velocitat del 25% sense necessitat d'efectuar denúncia. Aquest dispositiu se suma als elements passius per a la reducció de la velocitat (anomenats popularment esquenes d'ase) que s'han situat. Plegats han contribuït a disminuir sensiblement la velocitat mitjana per les principals vies urbanes de Ripoll, amb una reducció del risc d'accidents.

El radar informatiu també permet recollir un registre de les velocitats i, si se'n detecten de molt elevades, la policia procedirà a realitzar controls de radar específics per a reduir aquestes conductes de risc. Aquest dispositiu funciona amb energia solar i es pot anar canviant de via sempre que es vulgui.

La Policia Local recomana sempre reduir la velocitat al nucli urbà per sota del límit dels 30 km/h per augmentar la seguretat dels usuaris de la via pública i evitar el risc d'accidents per distraccions o maniobres indegudes.