El Ripollès ja pateix «risc alt» d'incendi

La comarca ha entrat aquest dilluns al nivell 2 del pla Alfa

Dos agents rurals, fent tasques de control
Dos agents rurals, fent tasques de control | ACN
Nació
13 de març del 2023
Actualitzat a les 16:42h
Els Agents Rurals han ampliat aquest dilluns a 25 comarques el nivell 2 del pla Alfa per perill alt o molt alt d'incendi forestal. Són sobretot les comarques del sud i el centre de Catalunya, però també algunes del nord, com l'Alt Empordà i el Ripollès. A més, 11 comarques es troben en el nivell 1, que correspon a un perill moderat o alt d'incendi. D'acord amb el mapa publicat per Agents Rurals, només 6 comarques -Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell i Pla d'Urgell- es troben en el nivell 0.

En el cas del Ripollès, amb l'activació del nivell 2 de risc es prohibeixen o es restringeixen determinades activitats que poden provocar incendis, com ara les que impliquen encendre foc. Els Agents Rurals demanen extremar les precaucions. Les noves incorporacions se sumen a les precaucions de risc alt vigents, principalment, a la zona sud del país.

La posada en marxa del pla Alfa respon a l'avís de fortes ventades previstes per aquests dies a Catalunya. Durant la jornada d'avui es preveuen ratxes de vent de fins a 72km/h a les cotes altes de l'Alt Pirineu, el Gironès i La Selva. De cares al vespre, Protecció Civil preveu que el vent entrarà amb força al litoral i prelitoral, i Barcelonès. El Pla alfa es manté actiu des del divendres passat i fins ara ha provocat afectacions en més de 35.000 activitats.
 
L'augment del risc d'alerta s'enmarca en el context de sequera generalitzada que travessa el país. En aquest sentit, aquest 2023 la Generalitat ha avançat dues setmanes  l'inici de la campanya d'incendis forestals– normalment establerta des del 15 de juny al 15 de setembre–. A més, el 28 de febrer es va decretar l'excepcionalitat per sequera en 14 comarques catalanes. L'activació del quart escenari de risc– en una escala de cinc– comporta restriccions en l'ús de l'aigua tant per activitats urbanes, com el reg de jardins, o la reducció en un 40% per l'ús de regs agrícoles.