Ripoll destapa una placa en record a Francesc Català

D'aquesta manera, la vila ha volgut homenatjar el voluntari de l'Estat Català als Fets de Molló

El moment de destapar la placa aquest diumenge a Ripoll
El moment de destapar la placa aquest diumenge a Ripoll | Ajuntament de Ripoll
Redacció
20 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:11h
Aquest diumenge 19 de febrer es va dur a terme la col·locació d'una placa en record i homenatge a Francesc Català i Serra (Ripoll, 1901 – Brussel·les, 1927) a la seva casa natal, al número 1 de la plaça Nova. Aquest ripollès va ser voluntari d'Estat Català als Fets de Prats de Molló (1926) i va morir un any més tard a l'exili a Bèlgica. A l'acte hi van ser presents els seus familiars, membres d'Estat Català i representació de diversos partits polítics, així com de l'Ajuntament. També hi eren membres de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Ripoll, que ha treballat per fer realitat aquest reconeixement.

En els parlaments d'autoritats, va intervenir l'actual president d'Estat Català i alcalde de Montblanc, Josep Andreu i Domingo; també Francesca Català i Pulido, en nom de la família; i per últim, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell. Es va comptar amb un acompanyament musical a càrrec de Marina Prat i Jordi Ballesteros.

Gràcies a aquesta placa, ara es pot conèixer la història de Francesc Català només entrant a la pàgina web a la qual s'accedeix des d'un codi QR. S'hi explica de forma breu la seva vinculació amb l'Exèrcit Català organitzat per Estat Català, la seva detenció a Prats de Molló, el judici a Perpinyà i el posterior alliberament, tot i que va ser expulsat del territori francès i va acabar morint en un hospital de Brussel·les el 28 de juny del 1927. Va ser sepultat al cementiri d'Anderlecht i l'enterrament es va convertir en un acte polític amb Francesc Macià al capdavant del seguici fúnebre. Un ripollès, doncs, que és part de la història, i que d'aquesta manera passa a ser reconegut amb un element situat a la via pública, a l'abast de tothom perquè se'l pugui recordar.