​Set milions d'euros per al sector turístic del Ripollès

La comarca és un dels territoris de Catalunya amb més finançament per part dels fons europeus FEDER

L'aplicació Vorater és un dels projectes finançats amb fons europeus
L'aplicació Vorater és un dels projectes finançats amb fons europeus | Consell Comarcal del Ripollès
Redacció
23 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:40h
El Ripollès ha recollit un total de set milions d'euros de fons europeus que es destinaran a la promoció turística al Ripollès. "Ens atreviríem a dir que som de les comarques de Catalunya que hem rebut més fons per al turisme", diu Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès, òrgan que ha tramitat el finançament. Per la seva banda, el conseller de Turisme, Xavier Guitart, ha emfasitzat la unitat de tota la comarca a l'hora de tirar endavant aquests projectes i s'ha felicitat pel fet que, no només s'han pogut fer actuacions des del 2016 fins al 2022, sinó que el finançament està assegurat, com a mínim, fins al 2024. En aquest sentit, ha afirmat que "som una comarca avantatjosa".

President i conseller han desgranat les accions circumscrites en els dos projectes finançats amb fons FEDER, que s'han acabat d'executar el 31 de desembre de 2022: el Pla de promoció de turisme de natura i la Xarxa d'espais de contacte amb el riu Ter, a més del nou Pla de sostenibilitat turística del Ripollès (PSTR), l'execució del qual ha començat aquest 2022 i que és un dels dinou plans inclosos al Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Catalunya de la convocatòria extraordinària de 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d'Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.


3,5 milions executats

Pel que fa als dos projectes FEDER, Xavier Guitart ha detallat que s'han executat els 3,5 milions d'euros previstos, les actuacions dels quals es poden desgranar en tres grans àmbits: promoció, creació de producte turístic i obres. Pel que fa a promoció, a la qual s'hi han destinat 1,02 milions d'euros, destaca la creació de la marca de promoció turística del Ripollès, acompanyada de l'eslògan "Viu la teva història al Pirineu", juntament amb un web amb multitud de continguts, diversos materials a disposició de les oficines de turisme i la conceptualització i realització de nombroses campanyes publicitàries en diversitat de suports i àmbits geogràfics.
 

Xavier Guitart i Joaquim Colomer durant la presentació del balanç. Foto: Consell Comarcal del Ripollès


Pel que fa a la creació de producte turístic, s'hi han invertit 230.000 euros i d'aquí han sorgit iniciatives com la via ferrada de la Roca de la Creu, de Ribes de Freser; el projecte de senderisme The Trail Zone, a Ripoll; o la creació d'un producte turístic innovador en el camp del benestar com és Vorater. Quant a obres, amb 2,25 milions d'euros, destaquen les adequacions dels jardins de Can Vincke, a Camprodon; els de la torre de la Puda, a Sant Joan de les Abadesses; aparcaments a Setcases, Camprodon, Sant Joan i Campdevànol o el mirador de l'aiguabarreig del Ter i del Freser, a Ripoll.


El pla de sostenibilitat, a la pràctica

Paral·lelament, el president, Joaquim Colomer, ha desgranat les fites del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès, que busca "consolidar un model de turisme sostenible de referència, transformador, integrat i coherent amb el caràcter rural del Ripollès", que alhora vol contribuir a la cohesió social i a la fixació de la població. Colomer ha destacat que el pla és finançat íntegrament per la subvenció europea, amb 3,5 milions d'euros, de manera que els ajuntaments no hauran de fer-hi cap aportació. L'execució ja ha començat i s'ha iniciat el procés de licitació d'algunes actuacions.

Entre els projectes més rellevants hi destaquen la digitalització de l'espai museogràfic de la Colònia Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses; un aparcament i una àrea d'acollida turística a Molló; o la creació d'una àrea turística i esportiva a l'estació de Planoles. A accions concretes d'aquestes característiques s'hi destinaran 2,5 milions d'euros. El milió restant, aproximadament, es dedicarà a accions en clau comarcal com la continuïtat de la promoció turística i les accions de màrqueting electrònic, la creació d'una plataforma turística digital col·laborativa, la creació de més productes i experiències turístics o el compromís amb la Carta europea del turisme sostenible del Ripollès (CETS).
 

Imatge promocional de la nova proposta turística Vorater. Foto: Consell Comarcal del Ripollès


De fet, tal com ha detallat Colomer, el Pla de sostenibilitat turística del Ripollès està alineat amb la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS) del Ripollès, el Pla estratègic de turisme de Catalunya, l'Estratègia de sostenibilitat turística en destinacions, les directrius de turisme europees i els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
 

Impacte a tots els municipis

Recapitulant les accions tant dels dos projectes finançats amb fons FEDER com el PSTR, al Ripollès s'hi hauran dut a terme 29 actuacions específiques dotades de 4,77 milions d'euros, en onze municipis, els ajuntaments dels quals van sol·licitar-les al consell comarcal.

Paral·lelament, el president ha posat de manifest que la inversió en promoció turística de tots tres projectes, que ascendeix a 2,25 milions d'euros, haurà permès incidir en tots i cadascun dels municipis del Ripollès, de manera que tota la comarca s'haurà pogut beneficiar d'aquests projectes.