El Departament d'Educació es planteja deixar d'oferir els
cicles formatius de grau mitjà de Cuina i gastronomia i de Forneria, pastisseria i confiteria que
es fan des de fa uns vint anys a l'institut Abat Oliba de Ripoll. Així ho asseguren des dels impulsors que han iniciat
una recollida de signatures per frenar la decisió.
La recollida s'està fent a través de la plataforma
change.org i amb poques hores
ja ha agrupat gairebé 1.000 suports. Els impulsors creuen que la
falta de matriculació és un fet que s'ha "donat a totes les escoles que imparteixen estudis de la família d'hoteleria i turisme" i afirmen que "hi ha cicles de moltes altres especialitats d'FP amb pocs alumnes que el departament no tanca".
També asseguren que
la pandèmia ha passat factura al sector i ha fet que "ja no estigui de moda", però de retruc això ha generat que les empreses no trobin mà d'obra i el tancament dels cicles de Ripoll pot agreujar la falta de perfils qualificats. Consideren que amb
la decisió del Departament s'estan tancant oportunitats formatives a joves del Ripollès i se'ls obligarà a marxar fora de la comarca (per exemple a Girona) si volen fer estudis relacionats amb el món gastronòmic, amb el sobrecost del desplaçament que això comporta.
Per últim, els promotors de la recollida de signatures també
alerten que el Ripollès és una comarca turística: "Tot aquest turisme necessita menjar, anar a restaurants i allotjaments: el sector empresarial de la comarca, que actualment ja té problemes per trobar bons professionals, a on podrà recórrer per trobar professionals ben formats?". El comunicat que s'adjunta a la recollida de firmes conclou de la següent manera: "És l'hora d'invertir més recursos i
oferir més oportunitats i sortides professionals a través de la formació, no de tancar portes al nostre jovent".