Tot el que has de saber de la grip

Qui s'ha de vacunar? Com es transmet o quins símptomes té?

La congestió nassal és un dels principals símptomes de la grip
La congestió nassal és un dels principals símptomes de la grip | Pixabay
Maria Planella
07 de novembre del 2022
Actualitzat a les 12:26h

La grip va sorgir l'any 1918 durant els últims mesos de la primera guerra mundial. Va ser la
primera pandèmia global. Es va anomenar la grip Espanyola, perquè a Espanya no estava implicada en la primera guerra mundial i podia presentar sense censura les dades de l'epidèmia, tot i que els epidemiòlegs afirmen que no es va originar a Espanya. L'origen d'aquesta pandèmia és desconegut. Aquesta pandèmia va provocar una situació d'estrès al sistema sanitari i en els professionals. Va produir aproximadament 260.000 morts a Espanya i entre 40 i 50 milions de morts a la resta de països durant l'any 1918 i 1919.

La grip està causada pel virus Influenza. Existeixen tres tipus de virus gripals que es troben en constant evolució:
  1. Influenza A: Provoca les epidèmies de grip estacional. Circula entre els éssers humans inombrosos animals, com per exemple, les aus aquàtiques, els cavalls, els porcs. Inclouen quatre subtipus, les quals dos provoquen la grip estacional.
  2. B: Provoca les epidèmies de grip estacional. Només afecta a les persones.
  3. Influenza C: Les infeccions d'aquest tipus són benignes i no provoquen epidèmies.
La grip evoluciona molt ràpidament, per aquest motiu, és molt difícil preveure on s'originarà la propera pandèmia, com es propagarà i quina serà la seva gravetat. Sol aparèixer amb l'arribada del fred, entre finals de desembre i principis de gener.
La grip es transmet molt fàcilment d'una persona a una a altra de tres maneres:
  1. Per petites gotes que s'expulsen en tossir o esternudar.
  2. Per contacte de la pell o oral amb persones malaltes de la grip.
  3. Per tocar o compartir estris (gots, coberts..) i altres objectes sense netejar-los
    prèviament.
Les persones adultes poden transmetre la grip des del dia abans de l'aparició dels símptomes i durant cinc dies després d'haver-los manifestat. En els infants aquest període és de 10 dies. La via aèria és la més freqüent en la transmissió del virus. Quan una persona infectada esternuda o tus, milers de gotes que contenen centenars de virus es dispersen en l'ambient. Aquestes gotetes poden penetrar a l'organisme d'una altra persona per boca o nas i entrar en contacte amb les mucoses respiratòries.

El virus pot adherir-se a la cèl·lula i una vegada adherit, penetra en el seu interior i es replica
milers de vegades. La cèl·lula atacada es debilita i mor. A continuació s'alliberen nous virus que infecten les cèl·lules veïnes . La destrucció de les cèl·lules inflama i debilita les mucoses,
permetent l'entrada a l'organisme d'altres agents patògens que causen infeccions
potencialment mortals, com ara la pneumònia. La inflamació dels teixits provoca tos i
esternuts i el cicle de transmissió s'inicia de nou.

El període d'incubació és normalment de dos dies. La grip té un inici brusc. Els símptomes són: febre alta (39-40º), dolor muscular, tos seca, mal de cap i de coll, malestar general, congestió nassal. En alguns casos pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants). Els símptomes solen desaparèixer en una o dues setmanes, però la tos i el cansament es poden allargar fins a tres setmanes.

No hi ha cap tractament per curar la grip, però es dona tractament empíric com antitèrmics
(paracetamol) i analgèsics per alleugerir les molèsties com el mal de cap i la febre. Es pauta antibiòtics en aquells casos que hi hagi sobre infecció bacteriana com pot ser la pneumònia, sinusitis i otitis; la indicació dels antibiòtics sempre ha de ser per indicació del metge de capçalera.
 

La campanya de vacunació de la grip ja està en marxa. Foto: ACN



En algunes persones la grip pot arribar produir complicacions greus. L'evidència recent mostra
que la mortalitat de les persones amb COVID-19 es duplica quan també estan infectades pel virus de la grip. Vacunar-se contra la grip és vital per reduir la transmissió de la malaltia i facilitar, alhora, la lluita contra la COVID-19.

La vacuna, que s’ha d’administrar cada any perquè la seva preparació varia en funció dels virus gripals, és segura i té uns efectes adversos mínims.

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és seguir unes bones
pràctiques d'higiene i vacunar-se si es té alguna condició de risc. Són mesures que ajuden a disminuir la transmissió del virus i són les accions més efectives per protegir-se i protegir els altres. 

Qui s'ha de vacunar
  • Persones que tinguin 59 anys o més
  • Persones amb factors de risc per patir malaltia crònica com: diabetis, hipertensió, obesitat mòrbida, malaltia renal, anèmia, immunosupressió, etc.
  • Embarassades o fa menys de 6 mesos que heu donat llum.
  • Conviviu amb una persona considerada de risc.
  • Persones institucionalitzades.
  • Personal sanitari, docent, forces i cossos de seguretat, bombers, serveis d'emergències...