​Ripoll rep la visita del ministre Miquel Iceta

L'Ajuntament va aprofitar la visita aquest cap de setmana per demanar compromís per aconseguir que la Portalada sigui reconeguda per la UNESCO

Imatge de Miquel Iceta visitant la portalada
Imatge de Miquel Iceta visitant la portalada | Ajuntament de Ripoll
Redacció
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 9:31h
El ministres de Cultura i Esports va visitar aquest cap de setmana la vila de Ripoll. Ho va fer el passat dissabte en una visita institucional entre el ministeri i l'Ajuntament. Iceta va visitar la Portalada del Monestir de Ripoll i va firmar el llibre d'honor del consistori.

L'alcalde de la capital del ripollès, Jordi Munell, va aprofitar la visita per demanar al ministre el suport institucional en la candidatura per aconseguir que la portalada sigui patrimoni mundial declarat per la UNESCO. Ara mateix aquesta candidatura està encallada a Madrid. El procés va començar el 2013, però no hi ha hagut avenços. Des del 2015, la portalada va ser inscrita a la llista indicativa del Patrimoni Mundial de la Unesco, un tràmit imprescindible per arribar a l'objectiu dinal.

La portalada monumental de l'església de Santa Maria de Ripoll, situada a la façana occidental, data de mitjan segle XII i substitueix la primitiva porta del temple. És una gran estructura rectangular, adossada al mur, realitzada en pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics. Es tracta d'una obra única. La seva singularitat rau tant en la seva forma, un gran arc de triomf, com en la riquesa i complexitat del programa iconogràfic, concebut molt probablement dintre la mateixa comunitat de benedictins ripollesos.