Aquests són els càrrecs de confiança dels nous consellers

Els nous membres del Govern nomenen els seus caps de gabinet, els secretaris generals dels seus departaments i els seus equips a les conselleries

Els nous consellers del Govern, després de prendre possessió del càrrec
Els nous consellers del Govern, després de prendre possessió del càrrec | Adrià Costa
18 d'octubre del 2022
No és habitual que un Govern es trenqui quan encara no ha arribat a la meitat de la legislatura. La decisió de Junts de passar a l'oposició ha obligat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a nomenar set nous consellers, que aniran escollint els seus càrrecs de confiança. Aquests canvis són sinònim de moviments en l'apartat de càrrecs i personal que apareix publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Això permet veure com es construeix cada departament, qui és la mà dreta del conseller -el secretari general-, qui forma part del gabinet i qui seran els directors generals. Es dona la circumstància que un dels partits que ha controlat la Generalitat els darrers anys n'ha marxat, i això implicarà també la sortida de molts dels seus càrrecs i l'entrada, previsiblement, de nous perfils. Consulteu aquí els nomenaments de cada conseller (la notícia s'anirà actualitzant a mesura que es vagin concretant els noms al DOCG):

Càrrecs de confiança de Natàlia Mas, consellera d'Economia
Gabinet de la consellera Natàlia Mas
La cap de gabinet serà Laia Pérez Altisent, fins ara cap de gabinet del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. Elisa Mañas serà la responsable de comunicació, que ja treballava al Departament en aquest àmbit. La cap de secretaria serà Olga Roig. 

Secretari general del Departament d'Economia
El secretari general d'Economia serà Josep Maria Vilarrúbia, economista amb postgraus a Columbia i ESADE, que fins ara havia estat director general d'Avançsa, empresa de promoció i localització industrial a Catalunya i que depèn del Departament d'Empresa i Treball. Té experiència com a investigador acadèmic, professor en diverses universitats i director d'estudis estratègics al Banc Sabadell. 

Directors generals del Departament d'Economia:
El director general de Patrimoni serà Josep Maria Aguirre. Pel que fa a la resta, de moment no hi ha canvis.

Càrrecs de confiança de Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats
Gabinet del conseller Joaquim Nadal:
La cap de gabinet del conseller Nadal serà Neus Fornells, que fins ara ocupava aquest mateix càrrec al Departament d'Educació des de l'etapa de Josep Bargalló. Amb una trajectòria que combina política i comunicació, Fornells va ser cap de gabinet del conseller de la Presidència quan Bargalló va ostentar aquest càrrec durant el Tripartit, entre els anys 2004 i 2006.

Secretari general del Departament de Recerca i Universitats:
El secretari general de Recerca i Universitats serà Joaquim Nin. El nom de Nadal, exconseller del PSC, va sorprendre, i també ho fa la seva mà dreta. Fins ara, Nin estava a la Diputació de Tarragona pel PDECat i durant el mandat de Carles Puigdemont va ser secretari general de Presidència, amb Neus Munté i Jordi Turull. Ha estat alcalde d'Albinyana i entre 2011 i 2016 va ser delegat del Govern a Tarragona. Nin és un dels afectats per la persecució judicial per l'organització del referèndum, tant al jutjat d'instrucció 13 com al Tribunal de Comptes.

Directors generals del Departament de Recerca i Universitats:
​De moment no hi ha canvis.

Càrrecs de confiança de Carles Campuzano, conseller de Drets Socials
Gabinet del conseller Carles Campuzano:
El cap de gabinet del conseller Campuzano serà Oriol Puig Bordas. Amb llarga trajectòria com a advocat, fa el salt a la política durant un temps breu com a portaveu del PNC, i recentment ha estat vinculat a iniciatives per repensar el catalanisme, com ara Acció Catalana, de la qual n'ha estat impulsor juntament amb Campuzano i Marc Arza. Elisabet Borreda, fins ara era assessora del president Aragonès en polítiques estratègiques, serà la cap de comunicació de Campuzano. És periodista i té dos màsters en relacions públiques i assessorament i correcció lingüística, ha estat a Òmnium Cultural i també és membre del Grup Barnils, on va ser vicepresidenta. Abans d'entrar a la Generalitat va ser la responsable de comunicació de la Paeria de Lleida. El cap de protocol serà el periodista Sergi Sabaté, que durant la legislatura de Quim Torra va ser assessor del president en xarxes socials abans de ser destituït l'any 2019 La cap de secretaria serà Laura Gual, que fins ara era cap de Protocol a la mateixa conselleria. Campuzano també incorpora Roger Rosich, especialista en comunicació política, que fins ara era assessor del conseller Jaume Giró.  

Secretari general del Departament de Drets Socials:
El secretari general serà Oriol Amorós, que ve d'ocupar aquest càrrec al Departament d'Interior. Exdiputat d'ERC i coneixedor des de dins de les dinàmiques de l'administració, deixa una cartera complexa com Interior per ser la mà dreta de Campuzano, excàrrec de CDC. Amorós va assumir aquest mateix càrrec a Treball, Afers Socials i Famílies en l'última fase del Govern de Torra, quan Chakir el Homrani va cessar l'anterior cúpula del departament.

Directors generals del Departament de Drets Socials:
​De moment no hi ha canvis.

Càrrecs de confiança de Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria
Gabinet de la consellera Gemma Ubasart:
La cap de gabinet serà Eloïsa Piñeiro, politòloga i que va formar part de l'executiva de Barcelona En Comú l'any 2015. Estefania Ruiz serà la cap de Protocol i Elena Gomez Asensió serà la cap de secretaria. Carles Ferreira serà assessor de la consellera. 

Secretari general del Departament de Justícia, Drets i Memòria:
El secretari general serà Jordi Martinoy, que fins ara era director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona i abans havia ocupat aquest càrrec, per Justícia, a Girona. Ha estat assessor jurídic a la Regó Policial de Girona, a Interior, i delegat territorial del Govern a Girona durant el tripartit. 

Directors generals del Departament de Justícia, Drets i Memòria:
Amand Calderó recupera el càrrec de secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la víctima, que ja l'ostentava la passada legislatura. Des de juliol de 2021 era coordinador del Sistema de Seguretat Pública al Departament d'Interior. Iolanda Aguilar, funcionària del cos tècnic superior de l'administració de la Generalitat, serà la secretària per a l'Administració de Justícia.

Càrrecs de confiança de Manel Balcells, conseller de Salut
Gabinet del conseller Manel Balcells:
La cap de gabinet del conseller Balcells serà Iria Caamiña, politòloga especializada en polítiques públiques de salut i també en la perspectiva de gènere dins d'aquest àmbit. Fins ara era formava part del gabinet tècnic de la secretaria general de la conselleria La periodista i militant d'ERC Gemma Domínguez, que fins ara era assessora al Departament d'Educació, torna al Departament de Salut, on ja va estar amb om a assessora de comunicació d'Alba Vergés, ara com a cap de comunicació. Així mateix, Xavier Ponsa serà el cap de protocol i Rosaura Vela la cap de secretaria. 

Secretari general del Departament de Salut:
La secretària general serà Mercè Salvat, que fins ara estava de directora general de Protecció Civil, a Interior, i torna Salut després de treballar com a gerent de Governança d'Empreses Pròpies al Servei Català de la Salut durant l'etapa d'Alba Vergés. Ha fet carrera a l'administració: abans d'estar a Salut va ser secretària general d'Exteriors, amb Alfred Bosch, adjunta a la Fundació PuntCat i cap de gabinet del conseller Carles Mundó al Departament de Justícia. També ha estat consultora de polítiques públiques a l'Ajuntament de Barcelona, ha passat per l'empresa privada i durant el tripartit va ser alt càrrec de vicepresidència. 

Directors generals del Departament de Salut:
La secretària d'Atenció Sanitària i Participació serà Carme Bertral, llicenciada en Medicina i que havia treballat a l'Institut Català de la Salut. Ramon Canal serà el director del Servei Català de la Salut (CatSalut) després d'ocupar diversos càrrecs en aquest àmbit i també ser alt càrrec dels departaments  de Presidència i de Governació durant el tripartit.

Càrrecs de confiança de Juli Fernández, conseller de Territori
Gabinet del conseller Juli Fernández:
​Encara no els ha nomenat.

Secretari general del Departament de Territori:
El secretari general serà Joan Jaume, que ha fet tota la carrera a l'administració, des de 1982. Nascut a Barcelona el 1963, serà la mà dreta de Juli Fernández. Llicenciat en Dret i amb diversos màsters en administració pública, va començar a treballar com a subaltern a la Generalitat al Departament de Política Territorial i Obres Públiques, on va anar ocupant diversos llocs i passant després per diverses conselleries d'ERC. Des de l'any 2016 ha estat president i conseller delegat de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat (l'antiga GISA), des d'on es va intentar personar-se com acusació particular en el cas 3%. La incorporació representa una clara intenció de deixar enrere pràctiques convergents relacionades amb la corrupció.

Directors generals del Departament de Territori:
Marc Sanglas, que fins ara ocupava el càrrec de director general de Qualitat AMbiental i Canvi Climàtic al Departament d'Acció Climàtic, serà el secretari de Mobilitat i Logística. Joan Masferrer serà el director general d'Estratègia Territorial. Fins ara feia assessorament tècnic al grup parlamentari d'ERC al Parlament en l'àmbit territorial i ambiental. 

Càrrecs de confiança de Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior
Gabinet de la consellera Meritxell Serret:
El cap de comunicació serà el periodista Iu Andrés, que fins ara portava la comunicació exterior d'Aragonès. Llienciat en Filosofia, abans d'entrar al Govern va treballar com en diversos mitjans centrat en informació internacional. Gavina García serà la cap de relacions institucionals a Exteriors. Fins ara ocupava aquest mateix càrrec però a Educació. De moment, no hi ha més nomenaments.

Secretari general del Departament d'Acció Exterior:
El secretari general serà Bernat Costas, que fins ara era director general Relacions Institucionals i amb el Parlament al Departament de la Presidència. Abans va ser cap de l'oficina del vicepresident, amb Aragonès, i assessor de la consellera d'Agricultura. Ha fet d'interventor a l'Ajuntament de Sant Joan de Mollet, de Cornellà de Terri i de Vilabertran; de secretari a l'Ajuntament de Quart i de Canet de Mar.

Directors generals del Departament d'Acció Exterior:
El secretari d'Acció Exterior serà Miquel Royo, especialista en relacions internacionals i que ja havia ocupat càrrecs al Departament. El director general de la Catalunya Exterior serà Rafel Caballeira, que fa 30 anys que treballa a la Generalitat. Yoya Alcoceba, especialista en l'àmbit de la cooperació internacional, serà directora general de Cooperació al Desenvolupament. La directora general de l'Acció Exterior serà la funcionària i especialista en relacions internacionals Anna Dotor.

Canvis als altres departaments
Departament de la Presidència
Al Departament de la Presidència, pilotat per Laura Vilagrà, el director general d'Afers Religiosos serà Carles Armengol i la directora general de Difusió el tindrà la periodista Eva Pomares, que ha treballat a El Punt Avui i hi havia portat l'edició de Tarragona. Fins ara el secretari de Difusió, dependent d'Economia, era Jofre Llombart. Amb els canvis al Govern, la secretaria torna ara a ser una direcció general i Oriol Duran, fins ara secretari de Comunicació a Presidència, assumeix també les competències de Difusió. 

Departament d'Interior
- La secretària general serà Tamara Garcia, en substitució d'Oriol Amorós, que serà secretari general de Drets Socials amb Campuzano. Garcia ha estat fins ara directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, on ha fet de cap de serveis de formació policial, cap de servei de formació continuada, responsable de recerca i cap de secció de formació i d'Actualització, comandaments i especialitats. També ha treballat a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Ha estat cap del gabinet tècnic del Departament de Justícia, amb Carles Mundó, i responsable de l'Àrea de la Catalunya Exterior al Departament d'Exteriors.

- La nova directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya serà Marta Roca, que és funcionària de la Generalitat i ha ostentat diversos càrrecs relacionats amb l'àmbit de la seguretat. La directora general de Protecció Civil serà Marta Cassany i ha centrat la seva trajectòria professional dins de l'administració. 

Departament d'Educació
- Al Departament d'Educació que pilota Josep Gonzàlez Cambray hi ha hagut canvis. Gemma Español serà la cap de gabinet, substituïnt Neus Fornells, que se'n va a Universitats i Recerca amb Nadal. Español era fins ara diputada d'ERC a la Diputació de Barcelona. Ha tingut diversos càrrecs al partit i també ha treballat en càrrecs de confiança de la Generalitat.

- Anna Gispert serà la director de serveis. Els darrers anys ha havia ocupat càrrecs com a subdirectora general de Gestió Econòmica al Departament de Justícia i al Departament d'Educació.

Departament de Cultura
- El director del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) serà Joan Torrent, que fins ara n'era el director suplent. Des de 2009 fins ara exercia de cap d'Administració i coordinador general del CoNCA, amb tasques generacials.