​«Indestructibles» guanya el Terra Gollut en l'edició amb més participació

El curt «Mañana volveré», d'Hugo de la Riva s'ha emportat el guardó de la seva categoria, i Gala Espín el de millor reportatge de fotoperiodisme per «Nascentía»

Imatge de la gala d'entrega de premis del terra Gollut
Imatge de la gala d'entrega de premis del terra Gollut | Terra Gollut Festival
Redacció
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:44h
Indestructibles de Xavier Aldekoa, Alfons Rodríguez i José Bautista s'ha emportat el Premi al millor Llargmetratge del Terra Gollut Film Festival 2022 a la gala de clausura que es va celebrar diumenge passat. El film, que narra cinc històries diferents de joves de l'Àfrica, ha estat escollit pel jurat "per dibuixar un collage sensible, emotiu i allunyat del victimisme, d'un grup de joves protagonistes d'unes vides marcades per l'esforç i la superació".

Pico Reja. La verdad que la tierra esconde ha rebut una menció especial del jurat en aquesta mateixa categoria. Es tracta de la història de la fossa comuna del cementiri municipal de Sevilla, que porta el mateix nom que el film, on hi poden haver enterrats més de 2.000 represaliats franquistes.

La resta de premis han estat els següents: en la categoria de curtmetratges, Mañana volveré, d'Hugo de la Riva, que amb només onze minuts explica que difícil pot ser un comiat, s'ha emportat el guardó. El Premi del Públic, escollit per votació popular, ha estat per La voz de Thais de David Casals-Roma. En aquest cas es tracta de la reconstrucció biogràfica d'Elena Jordi, considerada la primera dona directora de cinema de l'Estat espanyol. El curtmetratge sobre la immigració La salud naufraga en frontera sur d'Alba Villén i Ignacio Marín, ha estat escollida per unanimitat pel jurat jove format per joves migrats tutelats, i que han assegurat haver-se sentit identificats. Per últim, el Premi a la Concòrdia ha estat lliurat al també curt L'Alfons ja no viu aquí de Dani Planas i Alejandro Fabbri, que explica la història d'un sense sostre desnonat en plena pandèmia. En la categoria de millor reportatge fotogràfic s'ha premiat el treball de la jove fotògrafa Gala Espín per Nascentía, sobre l'embaràs d'una dona jove.

Tot i que el certamen continua amb sessions itinerants en espais i seus durant el mes
d'octubre i novembre
, fins al moment comptant les sessions del Terra Gollut i Cinema Transhumant que han dut el cinema compromès, humanitari i fotoperiodisme a pobles i col·lectius vulnerables d'arreu, han sumat 3.200 espectadors presencials en un total de 62 activitats. En línia, a través del canal al Filmin.cat, s'han assolit els 12.000 espectadors. Aquestes xifres són les més altes que s'han registrat en la història del festival.

Pel que fa als reconeixements que s'han fet al llarg d'aquesta edició, que va començar el
passat 23 de setembre, el periodista Josep Cabayol ha rebut el premi a la trajectòria audiovisual i de la comunicació a títol pòstum, mentre que el fotoperiodista Emilio Morenatti, va obtenir el guardó a la trajectòria fotogràfica, guardó que se li va entregar durant la segona Jornada de Fotografia Compromesa que es va fer a l'antic balneari de Montagut a la Vall de Ribes.