Sant Joan les Abadesses, capital de Mèxic aquest cap de setmana

El poble recupera la Festa del Grito, la cita més important per a la comunitat mexicana de Catalunya

Redacció
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 9:08h
Imatge d'arxiu de la Festa del Grito
Imatge d'arxiu de la Festa del Grito | Xevi Mas
Després dels actes en línia del 2020 i d'una festa sense parades de menjar el 2021, la Festa del Grito de Sant Joan de les Abadesses recuperarà l'essència que l'ha convertit en una cita important en el calendari dels mexicans i mexicanes a Catalunya.

La cita serà aquest dissabte 24 de setembre a la plaça Major, i comptarà de nou amb parades artesanes de productes mexicans i d'alimentació, un taller infantil i trencaments de pinyates, a més de les actuacions México és mágico, a càrrec de Ballet Viva México i México Baila, i de l'actuació a càrrec de Mariachi Semblanza Mexicana, que tancarà la jornada.

L'acte central, però, es farà a les 19 h a l'edifici El Palmàs, amb el Grito de Independencia a càrrec de la nova cònsol titular del Consolat de Mèxic a Barcelona, Clàudia Pavlovich, seguit del cant de l'Himne Nacional de Mèxic i la sardana Un santjoaní a Mèxic de Ramon Oliveras.
La Festa del Grito l'organitza l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, amb la col·laboració del Consolat de Barcelona de Mèxic, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, i amb el suport de Casa Amèrica Catalunya, MEXCAT i Coronita.

Més de quinze anys de festa mexicana a Sant Joan
Des de l'any 2005, Sant Joan de les Abadesses celebra la Festa del Grito, una diada per commemorar la independència de Mèxic. Aquesta activitat s'ha consolidat per als mexicans residents a Catalunya com una de les millors festes pàtries mexicanes dels Països Catalans, en part perquè se celebra a la població natal de Jaume Nunó i Roca, compositor de l'himne nacional Mexicà. La festa també enforteix l'agermanament de la nostra vila amb San Luis Potosí, la població on va néixer Francisco González Bocanegra, l'autor de la lletra de l'himne.