Trens i funiculars per a les millors escapades a Catalunya aquesta tardor

Els set trens i funiculars de Turistren permeten accedir a punts molt emblemàtics de la geografia catalana

Turistren agrupa set trens i funiculars turístics
Turistren agrupa set trens i funiculars turístics | Toni Anguera / FGC
12 de setembre del 2022
L'estiu ja és història, les temperatures comencen a baixar, però no s'acaben les ganes de (re)descobrir el nostre país. En aquesta temporada de caps de setmana i ponts s'imposen les escapades d'un o dos dies. Si sou dels que penseu que el camí ja és una experiència... el viatge pot començar a turistren.cat.

 
Turistren agrupa en un sol portal set transports turístics, trens i funiculars, ubicats a les comarques interiors i gestionats per FGC. Mitjans de transports que són patrimoni en si mateix i que permeten accedir a punts molt emblemàtics de la geografia catalana com Montserrat, Vall de Núria, la Pobla de Lillet, els embassaments entre la Noguera i el Pallars o Gelida.


Unes propostes ferroviàries que es complementen amb experiències turístiques, patrimonials i gastronòmiques molt interessants. Ens acompanyeu en aquest viatge?

 

1. Cremallera i funiculars de Montserrat


Montserrat és la muntanya més emblemàtica de Catalunya. I la manera més fàcil i sostenible d'accedir-hi és mitjançant el cremallera. A més, la línia Llobregat-Anoia permet acostar-s'hi des de Barcelona sense haver de tocar el cotxe.

El viatge comença a turistren.cat. Allà escollim l'apartat Cremallera i Funiculars de Montserrat. Podem triar l'opció combinada de tren des de Barcelona o optar per deixar el cotxe a l'aparcament gratuït de Monistrol. Hi ha paquets, a més, que inclouen bitllets per als dos funiculars i, fins i tot, per al museu i dinar al bufet.

 Com arribar amb transport públic? Línia Llobregat-Anoia des de Barcelona o Martorell
 On aparcar amb transport privat? Aparcament gratuït a Monistrol Vila
 Trajecte cremallera: Monistrol de Montserrat (FGC) – Monistrol Vila – Monestir de Montserrat
 Altres transports: Funicular de Sant Joan i Funicular de la Santa Cova
 Tota la informació i venda de bitllets i paquets al web de turistren.cat 

El tren cremallera fa un recorregut de 5 quilòmetres i, en només 15 minuts, supera un desnivell de 600 metres. Aquí, clarament, el viatge és part de l'experiència perquè els vidres panoràmics permeten gaudir al 100% de les singulars formes de la muntanya de Montserrat.

Una vegada arribem al monestir les possibilitats se'ns multipliquen. Visita obligada a la Moreneta, pujar amb el Funicular de Sant Joan per observar les millors vistes –i la possibilitat de fer una excursió fins al cim de Sant Jeroni si som dels que ens agrada caminar- o baixar amb el Funicular de la Santa Cova –només funciona els caps de setmana-, el lloc on es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat el 880.
 

5 experiències imprescindibles a Montserrat
 Mirador de Sant Joan (ascens amb el Funicular de Sant Joan) 
 Exposició de material mòbil a l'estació de Monistrol-Vila 
 Descobreix els tresors del Museu de Montserrat  
 Senderisme pel camí de la Santa Cova (ascens optatiu amb el Funicular de la Santa Cova) 
 Descobreix el Museu de Montserrat

 

2. Cremallera de Núria


Vall de Núria és un dels paratges més bells i estimats del país. El cremallera, l'únic transport per accedir-hi, permet arribar al parc natural sense ni tocar el cotxe. De fet, la combinació amb la línia R3 de Rodalies facilita una escapada absolutament descarbonitzada.

El viatge també comença a turistren.cat. Allà escollim l'apartat Cremallera de Núria i triem el bitllet que més s'adapti a les nostres necessitats. Anada o tornada, des de Ribes de Freser o Queralbs o, fins i tot, reservar la zona d'acampada. Important: només es pot reservar on line.

 Com arribar amb transport públic? Línia R3 de Rodalies des de Barcelona o Vic
 On aparcar amb transport privat? Aparcaments gratuïts a les estacions de Ribes i Queralbs
 Trajecte cremallera: Ribes Enllaç – Ribes Vila – Queralbs - Núria
 Altres transports: Telefèric Coma del Clot
 Més informació i venda de bitllets al web de turistren.cat  

El Cremallera de Núria permet accedir al santuari superant un desnivell de 1.000 metres en tan sols 12,5 km i 40 minuts. Es pot agafar a Ribes-Enllaç –punt de connexió amb la línia fèrria convencional- o a Ribes Vila, al centre de la població. Just abans de Queralbs, darrer punt on es pot arribar en vehicle per carretera, el tren canvia el sistema convencional d'adherència pel de cremallera, per poder afrontar trams amb un desnivell de vertigen.

Un dels punts culminants és l'arribada al pla del santuari de Núria, just després de superar el darrer túnel. Sigui amb els tons verds de la primavera, l'estiu i l'inici de la tardor, o els blancs i grisos dels mesos més hivernals, se'ns escaparà un “oh” en veure aquest paratge emblemàtic, tant com a espai natural com pel seu valor històric i espiritual.

Una vegada arribem a l'estació hi ha opcions per a tota la família i en totes les èpoques de l'any. Però una de les novetats dels darrers mesos és que el bitllet del cremallera inclou l'ascens amb el Telefèric Coma del Clot, que permet accedir a l'alberg Niu de l'Àliga així com un dels millors miradors de la vall.
 

5 experiències imprescindibles a Núria
 Visita al Santuari de Núria 
 Observació dels ocells 
 Rutes de senderisme a Vall de Núria 
 Parada a Fontalba: “Un viatge a una vall única” 
 Les exposicions de Vall de Núria

 

3. Tren del Ciment


El Berguedà és una terra de tradició minera. El Tren del Ciment ens permet descobrir aquest passat i fer-ho amb un ferrocarril històric, l'antic “carrilet”, una autèntica joia del transport català. 

El viatge també comença a turistren.cat. Allà escollim l'apartat Tren del Ciment i ja podem comprar uns bitllets que, si es vol, permeten viure l'experiència completa: el recorregut ferroviari, l'accés als Jardins Artigas i la visita al Museu del Ciment.

 Com arribar amb transport públic? Autobús companyies Alsa (des de Manresa o Berga) o Mir (des de Ripoll o Campdevànol)
 On aparcar amb transport privat? Aparcament gratuït a l'estació de la Pobla de Lillet
 Trajecte Tren del Ciment: La Pobla de Lillet – La Pobla Centre – Jardins Artigas – Clot de Moro
 Més informació i venda de bitllets al web de turistren.cat

El Tren del Ciment enllaça el poble de la Pobla de Lillet amb la zona del Clot de Moro, al municipi de Castellar de n'Hug. Ho fa amb un trajecte de 3,5 quilòmetres en 20 minuts, passant entre boscos i paisatges de gran valor a tocar del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Si el recorregut ferroviari és una joia –forma part de l'antic carrilet construït per extreure ciment de la fàbrica fins a Guardiola de Berguedà, també ho són els atractius que amaga. Especialment, els Jardins Artigas, una parada intermèdia que ens permetrà passejar per una de les obres més desconegudes del genial arquitecte Antoni Gaudí. O la del Clot de Moro, per veure in situ –ben protegits amb cascs- com funcionava la primera fàbrica de ciment del país.
 

5 experiències imprescindibles a l'Alt Berguedà
 Museu del Ciment de Castellar de n'Hug
 Xalet del Catllaràs 
 Les Fonts del Llobregat: la força de la natura
 Exposició ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la Vall del Llobregat 
 Visita als Jardins Artigas 

 

4. Tren dels Llacs


Els congostos i embassaments que separen la Noguera i el Pallars Jussà són un dels paratges més bells i espectaculars, però al mateix temps inaccessibles i poc coneguts del nostre país. Una manera original de descobrir-los és amb el Tren dels Llacs.

El viatge també comença a turistren.cat. Allà escollim l'apartat Tren dels Llacs, que ens permet escollir el punt de sortida: Lleida o Balaguer.

 Com arribar amb transport públic? Tren convencional o TAV fins a Lleida
 On aparcar amb transport privat? Aparcaments a les estacions de Lleida i Balaguer
 Trajecte Tren dels Llacs: Lleida – Balaguer – La Pobla de Segur
 Més informació i venda de bitllets al web turistren.cat 

El Tren dels Llacs enllaça Lleida i Balaguer amb la Pobla de Segur. Un recorregut de la Plana al Prepirineu i ho fa travessant 40 túnels i 75 ponts en llarg de 89 quilòmetres de trajecte que inclouen el pas per quatre embassaments: Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Terradets i Sant Antoni.

Si el viatge és una experiència, el comboi és una joia. El recorregut es cobreix amb un tren històric format per dues locomotores dièsel de l'any 1968 antigament conegudes com a "ye-yés", així com cinc cotxes d'època de la sèrie 6.000. En definitiva, el millor mirador mòbil per tal de gaudir d'uns paisatges únics.
 

5 experiències imprescindibles vinculades al Tren dels Llacs
 Espai Raier, història dels Pirineus a La Pobla de Segur 
 Les Botigues Museu de Salàs de Pallars 
 Visita el conjunt modernista de la Pobla de Segur 
 Visita a la fàbrica de cerveses artesanes Ctretze Pirineus 
 Visita al Museu de Gerri de la Sal 

 

5. Funicular de Gelida


Gelida és una de les portes d'entrada a l'Alt Penedès, una de les comarques vitivinícoles per excel·lència. Un dels seus atractius és el funicular, un transport històric amb quasi 100 anys d'història i que actualment encara circula els caps de setmana.

El viatge també comença a turistren.cat. Allà escollim l'apartat Funicular de Gelida i trobem tota la informació. Els bitllets, per cert, estan integrats al sistema de l'ATM de Barcelona. Cada dissabte i diumenge realitza 13 circulacions per sentit.

 Com arribar amb transport públic? Línia R4 de Rodalies fins a l'estació de Gelida
 On aparcar amb transport privat? Aparcament gratuït a l'estació de Rodalies de Gelida
 Trajecte Funicular de Gelida: Estació Gelida – Gelida Baixador – Gelida Superior
 Més informació al web turistren.cat

El funicular enllaça el centre del poble amb l'estació de tren, que es troba a una cota molt més baixa, a tocar de l'autopista. En un trajecte d’entre 6 i 8 minuts, el Funicular de Gelida fa un recorregut de 884 metres. Circula els caps de setmana entre les 10 h i les 16.30 h amb una freqüència de cada mitja hora.

Fa gairebé 100 anys del seu primer servei i, tot i les diferents reformes a les instal·lacions i vagons, encara conserva unes característiques molt semblants a les originals. Actualment, consta de dos cotxes d’època restaurats que, amb compartiments únics a 5 nivells, compten amb un aforament per a 28 persones. En aquesta experiència també destaquen els edificis de les estacions, ja que són tan singulars que estan protegits com a Bé Cultural d'Interès Local.
 

5 Experiències imprescindibles a Gelida i l'Alt Penedès
 Ruta modernista 
 Casa del Senyor a Gelida 
 Visita al Castell de Gelida 
 Ruta per la Via Augusta del Penedès 
 Visita a les vinyes Can Pasqual de Gelida