​El concurs degà de gos d'atura torna a Ribes aquest cap de setmana

Serà la 58a edició i se celebrarà aquest diumenge

Concurs de Gossos d'Atura de Ribes de Freser.
Concurs de Gossos d'Atura de Ribes de Freser. | J.M. Gutiérrez
Redacció
31 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:15h
El 1984 es va celebrar a Ribes de Freser el primer concurs d'habilitat amb gos d'atura dels Països Catalans. Va estar impulsat pel veterinari Agustí Franco i més endavant per Valentí Perpinyà, qui el va exportar a Guipúzcoa, on encara se'n celebren.

Aquest diumenge 4 de setembre del 2022, 58 anys després del seu naixement, el concurs tornarà a disputar-se a Ribes de Freser. Serà a partir de dos quarts d'onze del matí i hi competiran diferents pastors de Catalunya, País Basc, València, Mallorca i França. La competició tindrà lloc a la zona esportiva del poble i el preu de l'entrada serà de quatre euros per als adults i gratuït per als menors de 7 anys.

En el concurs d'aquest cap de setmana es decidirà el millor gos d'atura català del 2022. El guanyador i el segon classificat representaran Catalunya al concurs internacional d'Oñate, al País Basc.

El concurs consisteix en dues proves, a la primera hi participen tots els pastors i mostren l'habilitat del gos i la seva entesa amb el pastor, passar les banderes, passar el ramat a la portella, col·locar el ramat en el cercle, el pastor ha de treure l'esquella a l'única que en porta, passar el ramat per la mànega i tancar les ovelles al corral. A la segona només participen els millors classificats de la primera prova i consisteix entrar i sortir el ramat al corral.

Activitats paral·leles
L'Associació de Concurs de Gossos d'Atura de la Vall de Ribes pretén assolir una competició més prestigiosa convertint-la en un esdeveniment cultural, turístic, lúdic i social de referència a Catalunya durant tot un cap de setmana. Per aquest motiu, s'organitzen diferents activitats complementàries per tal de divulgar la filosofia del concurs i la importància de la seva respectiva lliga, donar a conèixer el pasturatge i els productes produïts per les ovelles, fomentar la raça del gos d'atura català i mantenir viva una tradició del tot festiva.