Així pots adquirir ja els abonaments gratuïts de Renfe i Rodalies

Els primers bitllets es comencen a rebre a partir d'aquest dimecres 24 d'agost, amb una caducitat de quatre mesos

Al final del període el dipòsit serà retornat sempre que s'hagin realitzat un mínim de quatre viatges mensuals
Al final del període el dipòsit serà retornat sempre que s'hagin realitzat un mínim de quatre viatges mensuals | Georgina Albreda
Victor Rodrigo
24 d'agost del 2022
Renfe ja va activar fa uns dies la pàgina web per accedir als abonaments gratuïts dels serveis de Rodalies, mitja distància i Avant anunciats per Pedro Sánchez i aprovats pel consell de ministres. L'administració ferroviària va obrir, a partir del 8 d'agost, un registre a la seva pàgina web per poder sol·licitar els abonaments, per tal de poder viatjar sense "cap cost" pels serveis de trens esmentats anteriorment. 

Els usuaris han pogut demanar els seus bitllets "multiviatges" a partir d'aquesta data, però no els començaran a rebre fins aquest dimecres, 24 d'agost, moment en què també hauran d'abonar el dipòsit corresponent a cada abonament, anunciat també pel consell de ministres. Des del Govern no es va rebre amb bons ulls la mesura. Per facilitar la comunicació amb els clients i tota la informació necessària sobre els abonaments gratuïts, Renfe ha posat en funcionament una línia telefònica específica, 91 919 15 67.

Com hi pots accedir?
Els viatgers podran trobar tota la informació a renfe.com, on s'explica pas a pas el procediment per obtenir aquest nou títol gratuït, així com les condicions d'utilització. Un cop registrats, els clients podran adquirir els seus abonaments a partir del dia 24 d'agost, i seran vàlids per viatjar entre l'1 de setembre i el 31 de desembre. En el cas de l'alta velocitat i els Avant, el període s'amplia un mes, fins al 31 de gener del 2023, i també es podran comprar entre el 24 d'agost i el 31 de desembre del 2022.

Les aplicacions o apps de Renfe permetran l'adquisició dels abonaments gratuïts per a viatgers freqüents de Rodalies, generant un codi QR que es descarregarà al telèfon mòbil i que posteriorment es podrà utilitzar al control d'accés de les estacions o a les màquines d'autovenda i taquilles per obtenir els bitllets físics que permetran creuar els torns en cas que no es tingui el lector de QR instal·lat.

S'ha de pagar? Quant has d'abonar? 
Per tal que l'usuari no hagi de pagar el bitllet caldrà fer un abonament de fiança de 10 eurosen el cas de Rodalies i de 20 euros en el cas dels de mitja distància. L'abonament tindrà una durada de quatre mesos i la fiança serà retornada quan finalitzi tot aquest temps. 

Al final del període el dipòsit serà retornat sempre que hagin realitzat un mínim de quatre viatges mensuals, 16 viatges al final dels quatre mesos de vigència de la mesura. La mesura s'ha pres davant la previsió d'una allau de peticions, i amb l'objectiu que els usuaris puguin obtenir els seus títols amb antelació.

A partir de quan i fins quina data?
En el moment que es rebi, tindrà una durada de quatre mesos. Per tant, en aquesta primera fornada d'abonaments -que es començaran a rebre aquest 24 d'agost-, caducaran a partir del desembre. 

El vicepresident Jordi Puigneró va mostrar el seu malestar el passat 20 de juliol, en afirmar que Renfe deixarà d'ingressar entre 150 i 200 milions d'euros a conseqüència de la mesura. "No seria millor que amb aquests diners proposessin millores per al server de Rodalies a Catalunya?", va expressar des del Parlament.