Consells de salut

​Què és el «Baby Led Weaning»?

Tots els detalls d'aquest mètode d'introducció de l'alimentació complementària sense passar per la frase dels triturats

per Gemma Esandi, 1 d'agost de 2022 a les 08:00 |
L'alimentació complementària (AC) es considera un procés pel qual s'ofereixen al lactant aliments sòlids o líquids diferents de la llet materna o de fórmula infantil com a complement i no com a substitució d'aquesta.

Què és el Baby Led Weaning?


El BLW es podria traduir com "alimentació complementària autoregulada" o "alimentació complementària a demanda". És un mètode d'introducció de l'AC que consisteix a incorporar els aliments sòlids en l'alimentació del nadó sense passar per la fase dels triturats (purés i papilles), sent el mateix nen el que s'alimenta per si mateix utilitzant les mans.

Quins són els beneficis?


- Permet al nadó descobrir sabors, textures, colors i olors en el menjar que afavoreixen una relació amb el menjar més adequat.

- Fomenta el desenvolupament de les habilitats motrius. Treballa la psicomotricitat fina i desenvolupen la coordinació ull-mà.

- Afavoreix el desenvolupament de la musculatura oro facial. Aprenen a mastegar abans d'empassar i així amb aquest moviment enforteix la mandíbula contribuint a un millor desenvolupament del llenguatge i correcte creixement de la dentadura.

- Evita l'obesitat infantil. És el nadó qui controla la quantitat de menjar, per la qual cosa controla la seva gana, així gestiona la seva sensació de sacietat.

- Des de ben petit s'integra a la taula familiar. Mengen al mateix temps i així permet menjar el mateix menjar.

Quins són els inconvenients?


- Falses expectatives. És molt normal que al principi el nadó mengi molt poc o gens. L'etapa d'experimentació i joc dura d'un mes a mesos.

- Por que s'ennuegui. Oferir al nadó aliments sense triturar, en trossos grans, deixant que se'ls mengi i aprengui a mastegar sense dents, provoca molta inseguretat i por als pares.

- Falta de suport familiar. Quan la mare s'ha d'incorporar a la feina, pot ser que la persona responsable a donar-li el menjar al nadó no estigui disposada a seguir aquest mètode.

- No és un mètode gaire net, ja que al principi el nadó juga i experimenta amb el menjar i, per tant, molt menjar acaba a terra i el nadó no gaire net.

Quan s'ha de començar?


Es recomana mantenir la lactància materna (LM) o de fórmula infantil, de forma exclusiva fins als 6 primers mesos d'edat i, a partir d'aquest moment, afegir de forma gradual els aliments, mantenint la LM tot el temps que mare i fill desitgin.

La llet materna o, en el cas que no sigui possible, la llet de fórmula infantil, cobreix totes les necessitats nutricionals del nen fins als 6 mesos de vida. A partir d´aquesta edat, la llet ha de continuar sent la principal font nutritiva durant el primer any de vida del nen, amb la incorporació i complementació d'altres aliments necessaris.

El nadó ha de complir uns requisits per a saber si estan preparats per iniciar el blw:
- Ha de mostrar un interès actiu pel menjar.
- Desaparició del reflex d'extrusió (expulsió d'aliments no líquids amb la llengua).
- Ser capaç d'agafar menjar amb la mà i emportar-se'l a la boca.
- Mantenir la postura asseguda a la cadira.

Per quins aliments es comença?


 

Com es preparen els aliments?


- Han de ser fàcils d'agafar, per exemple, amb forma de bastó, mai forma rodona o de moneda.

- Han de tenir un punt de cocció que no es desfaci a la mà quan l'agafi, però que sí que es pugui desfer amb la geniva.

- Que sobresurti del puny del bebè (finger-food).

- Que no rellisquin excessivament.

Aliments perillosos


Hi han aliments que sigui per la serva forma o per la seva textura presenten un risc d'ennuegament i, per tant, hem de modificar la seva presentació.

- Fruits secs sencers (es poden donar en crema o triturats).

- Aliments petits i de forma ovalada com el raïm, aranyons, tomàquets xerri, la mandarina (tallar en trossos més petits).

- Aliments durs: la poma, la pastanaga, el pebrot (es poden ratllar o coure'ls).

- Aliments tallats amb forma de moneda com la salsitxa, la pastanaga…

Aliments a evitar abans de l'any


- Carn de caça.
- Infusions.
- Llet de vaca.
- Carn i peix poc fet.
- Mel.
- Sucre.
- Ou cru.
- Sal.
- Làctics sense pasteuritzar.
- Verdures de fulla verda.
- Algues.
- Aliments superflus.
- Peixos blaus de gran mida.
- Marisc.

Per detectar al·lèrgia a un aliment, s'ha de donar aquest aliment durant tres dies consecutius i no es pot introduir cap altre aliment nou durant aquests tres dies. Quan introduïm el nou aliment, s'ha de donar si és possible, la primera meitat del dia (esmorzar o dinar).

Exemple d'un plat equilibrat:
Ha de contenir fruita, verdura, cereals i proteïna animal o vegetal.
Evitar l'abús de fregits, arrebossats.
Augmentar coccions al vapor, al forn, planxa.


Gemma Esandi
Diplomada d'Infermera

 

Participació