​Què és el «Baby Led Weaning»?

Tots els detalls d'aquest mètode d'introducció de l'alimentació complementària sense passar per la frase dels triturats

Gemma Esandi
01 d'agost del 2022
L'alimentació complementària (AC) es considera un procés pel qual s'ofereixen al lactant aliments sòlids o líquids diferents de la llet materna o de fórmula infantil com a complement i no com a substitució d'aquesta.

Què és el Baby Led Weaning?
El BLW es podria traduir com "alimentació complementària autoregulada" o "alimentació complementària a demanda". És un mètode d'introducció de l'AC que consisteix a incorporar els aliments sòlids en l'alimentació del nadó sense passar per la fase dels triturats (purés i papilles), sent el mateix nen el que s'alimenta per si mateix utilitzant les mans.

Quins són els beneficis?
- Permet al nadó descobrir sabors, textures, colors i olors en el menjar que afavoreixen una relació amb el menjar més adequat.

- Fomenta el desenvolupament de les habilitats motrius. Treballa la psicomotricitat fina i desenvolupen la coordinació ull-mà.

- Afavoreix el desenvolupament de la musculatura oro facial. Aprenen a mastegar abans d'empassar i així amb aquest moviment enforteix la mandíbula contribuint a un millor desenvolupament del llenguatge i correcte creixement de la dentadura.

- Evita l'obesitat infantil. És el nadó qui controla la quantitat de menjar, per la qual cosa controla la seva gana, així gestiona la seva sensació de sacietat.

- Des de ben petit s'integra a la taula familiar. Mengen al mateix temps i així permet menjar el mateix menjar.

Quins són els inconvenients?
- Falses expectatives. És molt normal que al principi el nadó mengi molt poc o gens. L'etapa d'experimentació i joc dura d'un mes a mesos.

- Por que s'ennuegui. Oferir al nadó aliments sense triturar, en trossos grans, deixant que se'ls mengi i aprengui a mastegar sense dents, provoca molta inseguretat i por als pares.

- Falta de suport familiar. Quan la mare s'ha d'incorporar a la feina, pot ser que la persona responsable a donar-li el menjar al nadó no estigui disposada a seguir aquest mètode.

- No és un mètode gaire net, ja que al principi el nadó juga i experimenta amb el menjar i, per tant, molt menjar acaba a terra i el nadó no gaire net.

Quan s'ha de començar?
Es recomana mantenir la lactància materna (LM) o de fórmula infantil, de forma exclusiva fins als 6 primers mesos d'edat i, a partir d'aquest moment, afegir de forma gradual els aliments, mantenint la LM tot el temps que mare i fill desitgin.

La llet materna o, en el cas que no sigui possible, la llet de fórmula infantil, cobreix totes les necessitats nutricionals del nen fins als 6 mesos de vida. A partir d´aquesta edat, la llet ha de continuar sent la principal font nutritiva durant el primer any de vida del nen, amb la incorporació i complementació d'altres aliments necessaris.

El nadó ha de complir uns requisits per a saber si estan preparats per iniciar el blw:
- Ha de mostrar un interès actiu pel menjar.
- Desaparició del reflex d'extrusió (expulsió d'aliments no líquids amb la llengua).
- Ser capaç d'agafar menjar amb la mà i emportar-se'l a la boca.
- Mantenir la postura asseguda a la cadira.

Per quins aliments es comença?
 

Com es preparen els aliments?
- Han de ser fàcils d'agafar, per exemple, amb forma de bastó, mai forma rodona o de moneda.

- Han de tenir un punt de cocció que no es desfaci a la mà quan l'agafi, però que sí que es pugui desfer amb la geniva.

- Que sobresurti del puny del bebè (finger-food).

- Que no rellisquin excessivament.

Aliments perillosos
Hi han aliments que sigui per la serva forma o per la seva textura presenten un risc d'ennuegament i, per tant, hem de modificar la seva presentació.

- Fruits secs sencers (es poden donar en crema o triturats).

- Aliments petits i de forma ovalada com el raïm, aranyons, tomàquets xerri, la mandarina (tallar en trossos més petits).

- Aliments durs: la poma, la pastanaga, el pebrot (es poden ratllar o coure'ls).

- Aliments tallats amb forma de moneda com la salsitxa, la pastanaga…

Aliments a evitar abans de l'any
- Carn de caça.
- Infusions.
- Llet de vaca.
- Carn i peix poc fet.
- Mel.
- Sucre.
- Ou cru.
- Sal.
- Làctics sense pasteuritzar.
- Verdures de fulla verda.
- Algues.
- Aliments superflus.
- Peixos blaus de gran mida.
- Marisc.

Per detectar al·lèrgia a un aliment, s'ha de donar aquest aliment durant tres dies consecutius i no es pot introduir cap altre aliment nou durant aquests tres dies. Quan introduïm el nou aliment, s'ha de donar si és possible, la primera meitat del dia (esmorzar o dinar).

Exemple d'un plat equilibrat:
Ha de contenir fruita, verdura, cereals i proteïna animal o vegetal.
Evitar l'abús de fregits, arrebossats.
Augmentar coccions al vapor, al forn, planxa.


Gemma Esandi
Diplomada d'Infermera