​L'ACA activa la fase d'«alerta» per la sequera al Ripollès

Això suposa, per exemple, la limitació del consum d'aigua domèstic a 250 litres per habitant al dia

El riu Ter al seu pas per Osona
El riu Ter al seu pas per Osona | Adrià Costa
Carles Fité i Pau Masó
25 de juliol del 2022
Actualitzat el 26 de juliol a les 18:22h
Aquest diumenge es va celebrar una reunió d'urgència per la sequera al Consell Comarcal del Ripollès amb els alcaldes de la comarca i representants de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En aquesta trobada es va determinar que, davant d'aquesta extrema situació, l'ACA ha declarat aquest dimarts l'estat d'alerta per sequera a la capçalera del Ter, d'on s'abasteixen la majoria de municipis del Ripollès i Osona.

Aquest estat, que s'ha publicat al DOGC, comportarà unes mesures d'estalvi, com per exemple, l'establiment d'una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia. Es poden consultar totes en aquest enllaç. Amb aquestes mesures es preveu que es redueixi un 25% el consum domèstic d'aigua i un 5% l'industrial.

Prohibició temporal per a activitats agrícoles i industrials
Aquestes han coincidit en el temps amb una restricció temporal que l'ACA va decretar dissabte i que aquest dimarts ja ha desactivat. Es va prohibir la captació d'aigua superficial al Ter i els seus afluents que no sigui per abastament urbà a tots els municipis del Ripollès "fins a nova instrucció". 

En declaracions a aquest diari, Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès, ha explicat que la situació és complicada i que els hi ha arribat l'avís que Osona "podria quedar-se sense aigua amb poc temps". Colomer també ha afegit que "ens han demanat que ajudéssim a la comarca veïna perquè no patís restriccions més severes".

Arran d'aquesta situació, Agents Rurals també ha iniciat al Ripollès un operatiu especial per comprovar que no es facin captacions d'aigua superficials a la conca del Ter i els seus afluents que no sigui per abastament urbà, sobretot a Ripoll. "No recordo una situació així. Crec que cal que tothom sigui curós amb l'aigua i intenti estalviar el màxim que pugui", ha dit Colomer.