L'ACA prohibeix l'ús d'aigua per a activitats agrícoles i industrials a tots els municipis del Ripollès

El poc nivell del Ter i els seus afluents fa perillar l’abastament a una població de 70.000 habitants

El Ter, al seu pas per Osona.
El Ter, al seu pas per Osona. | Ajuntament de Gurb
23 de juliol del 2022
Actualitzat a les 20:30h
Problemes amb la sequera a la conca del Ter i els seus afluents, a la comarca d’Osona i el Ripollès. Les captacions del riu a la zona de Malars, a Gurb (Osona), estan a punt de no poder subministrar aigua d’abastament a una població de 70.000 habitants, tal com ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) als municipis afectats. 

Per aquesta raó, l’ACA ha prohibit des de primera hora d’aquest dissabte la captació d’aigua superficial al Ter i els seus afluents que no sigui per abastament urbà a quaranta municipis del Ripollès i Osona “fins a nova instrucció”. O sigui, es prohibeix la captació d’aigua per a usos industrials, agrícoles i hidroelèctrics, que en aquests moments no es consideren prioritaris. 

En concret, les restriccions afecten 21 municipis d’Osona, entre els quals alguns tan importants com Torelló, Manlleu i Roda de Ter, i 19 del Ripollès, o sigui, tots els de la comarca.
 
“El cap de setmana podríem aguantar, però a partir de dimarts potser ja tindríem problemes”, ha explicat l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, a NacióRipollès. Aquest població ja ha tallat qualsevol tipus de reg des d’aquest dissabte.

El nivell de l’aigua, segons Garrido, és “mínim però no preocupant”, sobretot a la zona d’Osona. “Però hem d’actuar ràpid, ja anem tard”, assegura.  

MUNICIPIS AFECTATS PER LA PROHIBICIÓ

OSONA
Roda de Ter, Gurb, Masies de Roda, Manlleu, Masies de Voltregà, Torelló, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Santa Maria de Besora, Sant Quirze de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Pere de Torelló, Vidrà, Santa Cecília de Voltregà, Gurb, Sant Bartomeu del Grau, Sobremunt, Sant Boi de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès i Sant Hipòlit de Voltregà. 

RIPOLLÈS
Les Lloses, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Seguries, Camprodon, Llanars, Vilallonga de Ter, Setcases, Molló, Campdevànol, Ribes de Freser, Queralbs, Campelles, Planoles, Toses, Pardines, Gombrèn, Ogassa i Vallfogona del Ripollès