La calor esmicola tots els rècords de temperatura al Ripollès el mes de maig

Les estacions de Sant Pau de Segúries i Ripoll marquen la xifra més alta de la història amb 32,4 i 34 graus respectivament

Passejada a la fresca, aquest diumenge a Ripoll, on es va arribar als 34 graus
Passejada a la fresca, aquest diumenge a Ripoll, on es va arribar als 34 graus | Ajuntament de Ripoll
Pere Pratdesaba
23 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:16h
L'onada de calor d'aquest maig ja ha deixat les primeres xifres per a la història. Aquesta tarda de diumenge, les localitats de Castellbisbal (Vallès Occidental) i Anglès (la Selva) han arribat als 38,5 °C, superant així el rècord de temperatura màxima al maig a Catalunya, que estava en els 38,2 °C de Vinebre del 12 de maig de 2012.

La calorada toca sostre al país amb temperatures tòrrides i màximes que oscil·len entre els 33 °C i els 38 °C a gran part de l'interior, especialment a la Catalunya Central, Vallesos, Ponent, Prepirineu i interior del Camp de Tarragona. Altres registres destacats són els 38,4 °C que comparteixen el Pantà de Siurana i Baldomar, els 38,3 °C de Caldes de Montbui, els 38,2 °C de Vilanova del Vallès i Artés, els 38,1 °C de Santa Coloma de Farners, els ​38 °C de Sant Salvador de Guardiola o els 37,9 °C de Cardona, segons les dades de les estacions del Meteocat.

Pel que fa al Ripollès, també hi ha hagut rècord de calor. A l'estació de Sant Pau de Segúries s'ha marcat el registre més elevat en un dia de maig des que es va estrenar l'equipament, l'any 1995: dissabte van ser 31,9 ºC, i diumenge es van tornar a superar amb 32,4 ºC. El mateix va passar a Ripoll, amb 33,8 ºC i 34 ºC.
 
A Barcelona també hi ha hagut rècord. En aquesta ocasió, però, el que s'ha batut no són xifres del 2012, sinó del 1914. Tal com ha informat el meteoròleg Alfons Puertas, feia 108 anys que les temperatures en un mes de maig no eren tan altes, a l'Observatori Fabra (muntanya del Tibidabo), s'ha registrat una temperatura de 34,4 °C. A la resta de la ciutat, les temperatures més altes han estat 33,8 °C al Zoo i 33,4 °C al Raval. Fins ara, el pic de temperatura se situava als 33,4 °C, temperatura del 31 de maig del 2001.

Aquest diumenge, a la costa, el termòmetre s'ha mantingut generalment per sota dels 30 °C, però amb notable sensació de xafogor. L'entrada de la marinada ha fet pujar la humitat i ha mantingut les temperatures a ratlla -amb màximes entre els 23 °C i els 28 °C- a comarques com l'Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Ebre, Montsià, Baix Camp, Tarragonès i Maresme.

Canvi sobtat de tems
Tot i això, la setmana comença amb un canvi radical de temps a gairebé tot Catalunya. La calor -que durant diumenge a la tarda ha mantingut 17 comarques en avís per perill moderat- i les altes temperatures dels últims dies, insòlites en ple mes de maig, aniran a la baixa a partir d'aquest dilluns i deixaran un dimarts de pluges i tempestes a gairebé tot el país, tal com indica la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).