El Ripollès rebrà 3,5 milions d'euros dels fons europeus Next Generation

Una àrea d'autocaravanes a Gombrèn o la connexió de les tres vies verdes de Ripoll, alguns dels 17 projectes vinculats al turisme sostenible que seran subvencionats per Europa

Gombrèn rebrà 326.000 euros per a una àrea d'autocaravanes
Gombrèn rebrà 326.000 euros per a una àrea d'autocaravanes | Wikipèdia
Redacció
18 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:52h
El Consell Comarcal del Ripollès ha rebut una subvenció de 3,5 milions d'euros dels fons europeusNext Generation per transformar i revitalitzar l'activitat turística. Segons informa l'ens comarcal, l'objectiu és convertir la comarca en un referent en turisme sostenible, transformador i integrat, i que això serveixi per rellançar l'economia del territori i fixar població.

Alguns dels projectes en què es destinaran més pressupost són la creació d'una àrea d'autocaravanes per a escaladors i senderistes a Gombrèn; la creació d'un eix verd a Sant Pau de Segúries; la interconnexió de les tres vies verdes que conflueixen a Ripoll; o la construcció d'un aparcament dissuasiu a Camprodon.

El projecte que ha presentat el Ripollès forma part dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions dels fons Next Generation i fa èmfasi en l'auge del turisme conscient i responsables amb el territori. D[es del Consell Comarcal asseguren que la voluntat és convertir en Ripollès en un referent com a destinació d'excel·lència en turisme de natura actiu. El projecte es concreta en un total de 17 accions.

Són els següents, dividits en part comuna i projectes específics.

PART COMUNA
· Continuació de la promoció i les accions de màrqueting del Ripollès sota la nova marca turística i l’eslògan “Viu la teva història al Pirineu”. Es farà èmfasi en el posicionament de la comarca com a destinació sostenible (300.000 euros).

· Creació d’un espai digital integrat i obert per fomentar encara més la interrelació i el treball transversal entre els tècnics de turisme i els diferents actors implicats en l’estratègia turística del Ripollès (150.000 euros).

· Creació de productes i experiències seguint tres línies (155.000 euros):
1: Donar continuïtat a projectes actuals com l’Ennatura’t, el Discovery Walking i els tours.
2: Assessorar les empreses perquè creïn productes turístics nous sota els criteris de la Carta europea del turisme sostenible.
3: Crear un dossier d’experiències professionals vinculades al paisatge, el patrimoni, les tradicions, el producte local i la gastronomia.
 

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, a la presentació dels Fons Generation Foto: ACN

 
· Conjunt d’accions de compromís amb la Carta europea del turisme sostenible (80.000 euros).
1: Facilitar l’adhesió de les empreses privades a la carta.
2: Donar a conèixer els valors del turisme sostenible, el parc natural i la carta a través de campanyes de formació i sensibilització.
3: Elaborar, executar i avaluar les accions.

· Conjunt d’accions en clau d’innovació i qualitat turística. Inclou l’adhesió i la consecució de distintius de qualitat turística, clubs de productes sempre sota criteris de sostenibilitat i en la línia dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) (151.040 euros).

· Gestió tècnica i coordinació (139.960 euros)

PART ESPECÍFICA
· Interconnexió de les tres vies verdes que conflueixen a Ripoll i enllaçar-les amb l’estació ferroviària i la d’autobusos. Això ha de millorar la connectivitat amb els polígons industrials, amb una aposta per la bicicleta com a opció no només turística sinó també per als desplaçaments diaris (250.000 euros).

· Adequació d’un edifici municipal existent com a centre d’interpretació del medi natural del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser a Setcases, al costat de l’aparcament de la Closa d’en Xola, executat recentment amb fons FEDER (205.000 euros).

· A Sant Pau de Segúries, adequació del carrer Guàrdia com a futur eix verd de connexió del carrer major amb la plaça com a mesura de descarbonització i per convertir aquest eix en un pas natural entre la via verda provinent de Ripoll i la via romana del Capsacosta (320.000 euros).

· Donar valor al patrimoni industrial que representa la Colònia Estabanell per mitjà l’habilitació d’una via verda que la connecti amb el nucli de Camprodon i la millora d’algunes façanes (220.000 euros).

· Execució d’una prova pilot per monitoritzar la generació de residus al sector turístic de Sant Joan de les Abadesses. Permetrà valorar el flux de residus i el funcionament del sistema de recollida selectiva, tot pensant en el sistema innovador de pagament per generació (150.000 euros).

Visita de l'exconseller Calvet a la colònia Llaudet, en una foto d'arxiu. Foto: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses


· Dotar de continguts, a partir d’eines digitals i TIC, com a focus d’innovació, dins del projecte de l’espai museístic de la Colònia Llaudet. Aquests materials han de permetre integrar el llegat cultural i històric de la colònia al relat del patrimoni industrial fluvial singular del Ripollès (100.000 euros).

· Creació d’una àrea turística i esportiva al costat de l’estació ferroviària de Planoles. Inclourà una caseta d’informació turística, un parc de bicicletes elèctriques, una petita zona d’entrenament esportiu i cinc places d’aparcament per a autocaravanes o furgonetes. Aquesta actuació permetrà millorar l’aspecte actual d’aquesta àrea i retroalimentar-se amb el servei ferroviari (190.000 euros).

· Aparcament i àrea d’acollida de visitants a Molló. Es complementarà amb una àrea de pícnic, carregadors per a vehicles elèctrics i un camí que la connectarà amb el centre del poble. El punt d’acollida servirà també com a reclam per al parc natural (315.000 euros).

· Aparcament dissuasiu al Camp de la vila, a Camprodon. Servirà també per a les persones dels pobles veïns que vulguin deixar-hi el cotxe i agafar l’autobús, com un park and ride. També hi haurà carregadors per a vehicles elèctrics (280.000 euros).

· Àrea d’autocaravanes per a escaladors i senderistes a Gombrèn. S’ubicarà a un terreny contigu a les piscines municipals. Serà un punt de recepció i informació per a tothom que vulgui acostar-se a les zones d’escalada del municipi. S’hi instal·laran serveis bàsics que funcionaran amb biomassa i plaques solars. (326.000 euros).

· Rocòdrom d’entrenament exterior per a escaladors i senderistes a Ogassa. Es col·locarà a una de les parets exteriors del pavelló. El conformaran 1.300 preses de diferents nivells de dificultat. Aquest equipament generarà sinergies amb la via ferrada de Ribes de Freser, l’àrea de caravanes que comentàvem de Gombrèn i el centre de tecnificació esportiva de Ripoll (168.000 euros).