1 de 10
Etnologia

Beget acollirà la presentació de «+ Històries de l'Alta Garrotxa» de Josep Vilar

L'acte es farà dissabte, 9 d'abril, i hi intervindran, a més de l'autor, la regidora de Cultura de Camprodon, Maria Àngels Reixach, i l'historiador Joan Domènech Moner

Imatge de la coberta de les noves «+ Històries de l'Alta Garrotxa» de Josep Vilar. | @GrupGavarres.
per Redacció, Beget, Catalunya | 5 d'abril de 2022 a les 12:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'església de Sant Cristòfor de Beget acollirà aquest dissabte, 9 d'abril, a migdia (12:00), la presentació del llibre + Històries de l'Alta Garrotxa (Editorial Gavarres), que ha escrit l'enginyer tècnic i cap dels Agents Rurals de la Garrotxa, l'argelaguenc Josep Vilar Vergés. A l'acte també hi intervindran la regidora de Cultura de Camprodon, Maria Àngels Reixach, i l'historiador Joan Domènech Moner.

L’Alta Garrotxa és un territori molt marcat i ben definit. Un espai extens i estireganyat, com una coca rugosa i cremada, amb un extrem a tocar del Ripollès i l’altre a tocar de l’Alt Empordà, de relleus retorçats i carregat d’històries.


Aquest nou treball de Josep Vilar –un caçador d’històries, segons J. N. Santaeulàlia– rescata de les seves llibretes la veu de testimonis, molts d’ells desapareguts, que van explicar-li tota mena de relats. Un total de seixanta-una històries queden recollides en aquest volum després de la gran repercussió del primer: Històries de l’Alta Garrotxa.

Nous fets, nous protagonistes i nous escenaris configuren aquests episodis, pròxims a la crònica negra, classificats en vuit capítols que ens parlen de desgràcies meteorològiques; lladres i assassins; els maquis; el contraban; la Guerra Civil... Josep Vilar, en la seva tasca de salvament d’un món perdut, no només se centra en les històries, sinó que ens les transmet embolcallant-les amb un vocabulari expressiu i autèntic, ben bé de l’Alta Garrotxa.


L'autor ha participat en escrits de temàtica històrica i etnològica relacionats amb l’Alta Garrotxa a la revista del Centre Excursionista Olot. És col·laborador de les revistes El Brull, de Montagut i Oix, L’Argelaga, d’Argelaguer, i de la publicació semestral Les Garrotxes. És autor de les monografies d’Argelaguer (2009), de Montagut i Oix (2013) i d’Albanyà i Bassegoda (2018) i de la guia Els Trabucaires (2017), totes de la mateixa col·lecció, "Quaderns de la Revista de Girona", de la Diputació de Girona. És l’autor del primer volum, Històries de l’Alta Garrotxa, de la col·lecció "El caliu de la memòria".
 

Invitació a l'acte de presentació. Foto: @GrupGavarres.

 

Participació