​Neix un projecte per professionalitzar artistes de la mà de membres de Txarango

La primera acció d'El Refugi serà un disc recopilatori per donar a conèixer deu grups emergents de diferents estils musicals

Dues participants a un taller de rap a El Refugi a Vic.
Dues participants a un taller de rap a El Refugi a Vic. | El Refugi/Sisco Romero
Redacció
31 de març del 2022
Alguns membres de Txarango, Aurora Cooperativa i la cooperativa de disseny gràfic Partee de Vic s'han unit per posar en marxa El Refugi, un projecte que vol acompanyar i ajudar a professionalitzar els artistes de Catalunya i també de fora. Es tracta de "fer-los créixer" i, al mateix temps, dinamitzar la cultura a partir de propostes musicals, de circ o les arts escèniques.

"No ens dirigim només a joves, sinó també a aquelles persones que porten anys intentant viure de la música o del teatre, que no ho han aconseguit encara i que segueixen lluitant", explica a l'ACN un dels membres impulsors, Pau Puig. La primera acció serà un disc recopilatori fet a partir d'una selecció de deu grups emergents a Osona i de diferents estils musicals.

Els tres col·lectius que han engegat El Refugi provenen del món de la música, el disseny i els programes de caràcter social i de serveis a la comunitat. A partir de la seva experiència, volen dinamitzar la creació artística a Osona però també a nivell de Catalunya. "Cal enfortir allò que neix de la comarca i ens agradaria tenir el suport d'entitats públiques", remarca el membre de Txarango, que és el responsable de la producció musical i la logística d'aquesta nova plataforma.

Recorda que quan van començar amb Txarango "anaven molt perduts" i no sabien massa com fer créixer el projecte per poder-s'hi dedicar professionalment. Amb esforç i riscos, perquè s'ho van anar gestionant tot ells, van arribar a tenir una important trajectòria, molt lligada a l'economia social i solidària i la idea de fer arribar la cultura a tothom així com l'organització del festival Clownia a Sant Joan de les Abadesses. I és precisament a partir d'aquesta experiència, el saber què funciona i què no, amb la que ara volen acompanyar altres creadors a iniciar el seu camí.

Un disc recopilatori per a grups emergents
La primera acció d'El Refugi serà la producció i gravació d'un disc amb deu temes de deu formacions emergents d'Osona. Aquest diumenge han donat a conèixer les bases del concurs (han de ser temes propis i com a mínim un dels components de la banda ha de viure a la comarca, entre d'altres requisits) i les inscripcions estaran obertes durant tot l'abril al web www.elrefugi.art. "Volem donar visibilitat a tot el panorama musical osonenc ", afirma Puig. Un cop feta la selecció i com a premi, partir del maig començaran les gravacions a l'estudi i les produccions amb la previsió de treure el disc la tardor de l'any vinent. També rebran assessorament artístic i jurídic. La iniciativa s'ha pogut finançar amb una subvenció de la Generalitat sobre projectes de cooperatives.

En paral·lel, també oferiran un servei integral per ajudar a professionalitzar projectes amateurs, en àmbits com la producció, la gravació, la comunicació o fins i tot l'assessorament legal per ajudar-los a escollir la millor fórmula per a cada cas. Uns serveis que seran de pagament. La vessant social, però, també serà molt important amb la idea d'arribar al màxim de col·lectius i despertar l'esperit creatiu amb diferents tallers de formació musical.

De moment, han volgut acotar el disc recopilatori a Osona però no amaguen les ganes de fer-ho extensible a tot el país més endavant. Abans, però, volen veure si el projecte funciona a la comarca. "Volem oferir un servei resolutiu, que els grups participants surtin amb visibilitat i més contractació de la que tenien i, sobretot, més solidesa professional per enfortir el sector", afirma Puig.

I esperen que, pel camí, també s'hi sumin organismes públics. "La cultura neix del poble i necessitem que les entitats publiques ens ho posin fàcil per poder oferir el que tenim", conclou.