La candidatura de Catalunya i l'Aragó als Jocs d'Hivern ja és oficial

El Comitè Olímpic Espanyol envia per carta a Aragonès, Sánchez i Lambán l'acord tècnic per organitzar el certamen a l'espera que el Govern convoqui la consulta territorial sobre la conveniència d'acollir el certamen

Imatge del Jocs Olímpics d'Hivern.
Imatge del Jocs Olímpics d'Hivern. | Piqsels
28 de març del 2022
Actualitzat a les 14:31h
El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha oficialitzat aquest dilluns la candidatura de Catalunya i l'Aragó als Jocs Olímpics d'Hivern. Ho ha fet a través d'una carta enviada als presidents Pere Aragonès, Pedro Sánchez i Javier Lambán per informar-los -tot i que ja coneixien els detalls amb anterioritat- de l'acord tècnic entre les dues comunitats per organitzar el certamen esportiu previst pel 2030. A partir d'aquest moment, els tres presidents han de ratificar l'entesa i, en aquest moment, serà el COE qui interlocutarà amb el Comitè Olímpic Internacional (COI), que és qui decidirà on van els Jocs. La candidatura, en tot cas, continua depenent de la consulta ciutadana que s'organitzarà a Catalunya en els propers mesos. Aragonès la convocarà en els propers dies -aquesta setmana o la vinent- i continua sent una incògnita l'abast territorial: ERC defensa que es faci a les sis comarques de l'Alt Pirineu i a l'Aran, que concentraran el gruix de les proves a Catalunya; Junts vol estendre-la al Ripollès, el Solsonès i el Berguedà.

L'acord tècnic comunicat pel COE estipula exactament quins territoris es quedarà cada disciplina. En el cas de Catalunya, al Pirineu s'hi acolliran les proves d'esquí alpí, snowboard, freestyle i esquí de muntanya. Està previst que les estacions de la Molina i de la Masella siguin l'epicentre del descens, el gegant, el supergegant i l'eslàlom, mentre que l'snowboard i el freestyle tenen opcions d'aterrar a Baquèira-Beret. Pel que fa al Pirineu aragonès, s'hi farà l'esquí de fons i el biatló. Barcelona té tots els números d'acollir l'hoquèi gel, previsiblement al Palau Sant Jordi i en una altra instal·lació -una ha de ser superior als 12.000 assistents, l'altra mínim de 6.000-, mentre que el patinatge anirà a Saragossa. Jaca, per la seva banda, assumirà el cúrling. Els salts, el bobsleigh i l'skeleton s'hauran de fer fora de l'Estat, i Sarajevo (Bòsnia) apareix com a principal opció.