​Els veïns es revolten contra el carril bici de Sant Joan de les Abadesses

Una recollida de signatures demana la retirada de la via, que consideren perillosa, cara i poc operativa

Mapa del nou eix cívic
Mapa del nou eix cívic | Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
Pere Pratdesaba
02 de març del 2022
Actualitzat a les 14:46h
Continua la polèmica amb el carril bici a Sant Joan de les Abadesses, que es va activar al centre del poble a finals del mes de gener. Primer va ser el grup municipal d’ERC, que no veia clara la iniciativa. Ara, és un grup de veïns del carrer Ramón D'Urg, que s’han unit per reunir signatures en contra del projecte.

L’eix viari connecta la plaça Clavé i la Coromina del Bac a través d’un itinerari reservat per a bicicletes, patinets i altres vehicles d’ús personal, en especial, cadires de rodes. La iniciativa consta d’un carril reservat, de doble direcció, de dos metres i mig d’amplada, amb senyalització horitzontal i vertical, de 800 metres de recorregut. També té elements separadors i fitons de protecció.

De forma addicional s’instal·laran aparcaments de bicicletes tancats per protegir-les, i també hi haurà càmeres de seguretat que vigilaran els aparcaments i el recorregut per tal d’assegurar que es respecten les normes de circulació.

L’acció també ha obligat a la reordenació de la circulació de vehicles motoritzats i de les places d’aparcament per a l’espai necessari per al carril bici. La principal afectació és que el carrer Ramon d’Urg només té un únic sentit de circulació.

Els veïns asseguren que ja tenen gairebé un miler de signatures, que lliuraran aquest dijous al migdia a l’Ajuntament, reclamant la retirada del carril. Entre aquestes, hi ha les de 39 establiments comercials, la residència d’avis, i el CAP, i gent de totes les edats. 

Una de les opcions que contemplen és que la via es faci passar per un altre lloc, per darrere el camp de futbol, una possibilitat que ja tenia al damunt de la taula l’Ajuntament. 

Problemes per als avis i els malalts
Els veïns lamenten la pèrdua de més de 30 aparcaments en una zona altament concorreguda pels serveis bàsics que s’hi troben, com el consultori mèdic i la Fundació Emma. “Hi ha gent amb mobilitat reduïda que no pot aparcar al davant del CAP o la residència d’avis”, es queixa la Carme, una de les veïnes afectades. 

Els veïns consideren que no hi ha hagut transparència i que no s’ha explicat bé el projecte. “Ha estat una sorpresa per a tothom. No hi ha hagut informació”, diu la Carme. “El projecte es va posar al web municipal, un lloc que molt gent no es mira i es va vendre com una proposta per fer un poble més verd, però mai es va dir que seria un carril bici”, afegeix.

Els veïns també han descobert, asseguren, que la meitat del carril bici l’haurà de pagar l’Ajuntament, i tot no es cobrirà amb una subvenció com s’havia dit. 

Per últim, els veïns consideren que el carril bici és un problema i un risc per als nens, que juguen amb els elements separadors i circulen lliurament per l’eix. “S’ha trastocat tota la seguretat”, apunta la Carme.