​Psoriasi, més que una malaltia de la pell

Aquesta malaltia pot tenir un gran impacte emocional

Psoriasi en un peu
Psoriasi en un peu | EP
Anna Gimenez
07 de febrer del 2022
Actualitzat el 11 de febrer a les 8:58h
La psoriasi és una malaltia crònica inflamatòria immunitària i amb base genètica, que pot afectar la pell, les ungles i les articulacions. Aquesta malaltia de la pell causa descamació i inflamació (dolor, picor, escalfor i coloració vermellosa). La descamació és deguda al fet que regularment les cèl·lules de la pell creixen de les capes més profundes i pugen lentament fins a la superfície, reemplaçant constantment les cèl·lules mortes de la superfície. Aquest procés es diu renovació cel·lular i triga habitualment un mes.

Amb la psoriasi, aquesta renovació esdevé en uns pocs dies i provoca que les cèl·lules noves s'acumulin a la superfície, causant el ja dit, prurit, vermellor, inflamació, escalfor, descamació de la pell en la superfície afectada (habitualment: colzes, axil·les, zona engonal, zona genital, i perianal, ungles, genolls i cuir cabellut). En el cas que afecti les ungles, aquestes manifesten un canvi de textura (depressions i fissures), coloració (groguenques) i forma.

La psoriasi és diagnosticada i tractada pel facultatiu especialista en malalties de la pell, és a dir el dermatòleg, només aquest professional pot tractar les diferents fases i afectacions de la malaltia. Aquesta malaltia evoluciona en brots, amb exacerbacions i amb remissions.

Afecta un 3,2% de la població mundial, i un 2,69% de la població espanyola, és a dir 1 de cada 34 persones. I d'aquestes els homes són els que més ho pateixen amb una prevalença masculina del 2,78% en la població masculina i un 2,69% en la població femenina.

La psoriasi és una malaltia que pot tenir un gran impacte emocional i afectar tots els àmbits de la vida diària (oci, relacions socials, àmbit familiar i sexualitat), sobretot en joves de 25-33 anys i en casos greus. Un 85% dels pacients amb psoriasis presenta algun tipus de comorbiditat, alguns exemples són:

- Espondilartritis
- Malaltia inflamatòria intestinal
- Infeccions
- Estrès i tensió psicològica
- Depressió i baixa autoestima
- Artritis psoriàsica
- Obesitat
- Malalties cardiovasculars
- Diabetis
- Hipertensió

La probabilitat de presentar malalties concomitants augmenta amb l'edat del pacient i la gravetat de la malaltia. L'OMS reconeix les malalties concomitants que pateixen els pacients amb psoriasis i incita als governs a tractar i reduir l'estigma social i oferir ajuda mitjançant ajudes i assessorament per tal de tractar les malalties concomitants. El Dia Mundial de les psoriasis i de l'Artritis Psoriàsica és el 29 d'octubre.

El tractament per la psoriasi l'establirà el dermatòleg i dependrà de la gravetat de la malaltia; la dimensió de les plaques de psoriasis; el tipus de psoriasis (Psoriasis en plaques, del cuir cabellut, guttata, flexural o invertida, eritrodèrmia o artritis psoriàsica); la resposta del pacient als tractaments; i aquest pot ser un tractament tòpic (cremes i pomades), fototeràpia, teràpia combinada entre tòpic i fototeràpia, tractament sistèmic (injeccions d'immunomoduladors) només en casos greus.

També cal incidir en una alimentació adequada amb aliments sans i amb components antiinflamatoris, esport, evitar situacions d'estrès, hidratació i cura de la pell diàriament, exposició solar o suplements de vitamina D, suport psicològic, control de pes, i TA, i analítiques de control.

Anna Gimenez
Infermera