Els veïns de Fuensanta de Ripoll votaran el canvi de nom el 19 de febrer

Propietaris i llogaters decidiran algun dels tres noms proposats per l’Ajuntament

El barri de Fuensanta de Ripoll, en una foto d'arxiu
El barri de Fuensanta de Ripoll, en una foto d'arxiu | Jordi Remolins
Pere Pratdesaba
10 de febrer del 2022
Actualitzat a les 11:42h
Els veïns i veïnes podran votar el canvi de nom del carrer i el barri que té el general Serafín Sánchez Fuensanta a Ripoll. Serà el dissabte 19 de febrer, segons han confirmat fonts de l’Ajuntament a NacióRipollès. A principis de la propera setmana es faran públics tots els detalls. 

La votació es farà a través d’una carpa que s’instal·larà al mateix barri. Podran votar llogaters i propietaris, amb tres opcions proposades per l’Ajuntament. Un cop escollit el nom, s’haurà de ratificar en el ple municipal.

El carrer del General Fuensanta va rebre aquest nom en agraïment a la seva intervenció a l’hora de desencallar els tràmits necessaris per crear la Cooperativa d'Habitatges Sant Eudald. Es tracta de dos blocs de pisos construïts a la dècada dels anys seixanta en terrenys propietat de la Renfe, prop de l’estació de Ripoll. El 27 de juny de 1968 es van entregar els habitatges i un mes més tard va batejar-se.

Serafín Sánchez Fuensanta va ser un militar nascut a Màlaga que durant l’alçament feixista es trobava a la capitania general de Barcelona, amb el grau de comandant. Va sumar-se a la revolta i seguidament fet presoner i tancat al castell de Montjuïc. Més tard va ser portat a Figueres, on va romandre fins al final de la Guerra Civil, el 1939. 

Un cop instaurat el règim franquista, va ser ajudant del governador civil de Girona, càrrec que ell mateix va aconseguir com a coronel, per a la demarcació de Tarragona (1944). Segons explica Gonçal Cutrina al seu llibre Ripoll, entre dos rius, Fuensanta va ascendir a tinent coronel d’estat major, i ja com a general el 1949 va ostentar el càrrec de governador militar de Melilla. Dos anys més tard va ser traslladat a Madrid en grau de general president de la junta qualificadora d’aspirants a destins civils.
 

El cartell del nom del carrer ja no hi és. Foto: CUP